Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Първи прием на  войници след… 2009 г.

Както в други формирования от Българската армия, така и в 91-ви батальон бе проведен конкурс за прием на войници.

За обявените 36 места постъпиха 40 комплекта от документи на кандидати, припомни началникът на  отделение „Личен състав” капитан Мариян Михов. Явили са се обаче 32-ма кандидати. 
Изпитът по физическа подготовка включваше брой коремни преси за една минута, брой лицеви опори за една минута, совалка 10Х10 м и крос 1000 м. Нормативите не можаха да покрият 5 жени от кандидатите и те отпаднаха от конкурса, съобщи началникът на щаба на батальона майор Владимир Андреев – председател на комисията по приема.

10-11 kletvaТеста са решили всички преминали изпита по физическа подготовка, но няколко от тях са били на границата на изискванията. Така на събеседването са останали 28 кандидати, като всичките са били класирани и определени за назначаване. Двама от тях са пожелали да служат в 68-а бригада „Специални сили”, където се е провеждал конкурс за прием по същото време.  

Какво е станало по-нататък? Осем от новопостъпилите са били вече кадрови войници и веднага са се включили във войсковия живот на батальона, като са започнали да дават и дежурства, още повече че двама от тях са служили преди време в батальона. Останалите са провеждали подготовка за клетвата. Трябвало е да придобият първоначални знания и умения по строева подготовка и устави, водили са теоретични занятия по огнева подготовка и ЯХБЗиЕ. Един от тях за 15 дни е преценил, че не е за тази професия и е напуснал. Друг пък изчаква процедурата по проучване за достъп до класифицирана информация и все още не е назначен.
След клетвата 18 новопостъпили, които не са били преди това войници, са заминали да изкарат първи модул в Единния център за начална подготовка в Плевен и ще се обучават там до 8 септември. От 12 септември те ще започнат втория си модул и ще бъдат разпределени в различни формирования според своите длъжности.
 


 

Какви изводи могат да се направят след този прием на войници? Конкурсът премина спокойно и при добра организация. Кандидатите 10-11 rotaпоказаха добра физическа подготовка с изключение на 5-те жени, които не покриха нормативите. По образование – 8 са висшисти, а 18 са със средно образование, конкретизира майор Андреев. Според капитан Михов отношението на подалите документи към отпуснатия брой места е добро, в сравнение с това в други формирования. Проучване на психолози е показало, че новоприетите имат покритие на очакванията в бъдещата си професия. И обясни, че вече няма как младежи, които са били наборни войници, да кандидатстват за кадрова служба, тъй като те ще са над 28 години – допустимата възраст за явяване на конкурс. Не се знае колко от подалите заявления са отпаднали по медицински причини, тъй като Военните окръжия спират тези кандидати. 

Капитан Михов припомни, че преди сегашния прием е имало три конкурса… през 2009 г. Тогава във формированието са назначени 80 войници при двойно повече кандидати. А начинът за компенсирането на бавния отлив от армията е този – да се обявяват по-често конкурси и постепенно да се попълват свободните места.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани