Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Супермашината UBM – от проект до ключ

[post-views]
Супермашината UBM – от проект до ключ

10-11 mashina
Част от комплекта на универсалната строителна машина за метални конструкции UBM.
Историята на закупуването и доставянето в България на американската универсална строителна машина за метални конструкции UBM е дълга. Водени са много спорове, дори и обвинения, дали има необходимост от нея и заслужава ли си високата цена. В края на краищата машината с комплект от 10 мобилни ремаркета сега се намира в 91-ви инженерен батальон в Пловдив от състава на 55-и полк.

 

 

Полковник Йордан Йорданов – началник на сектор „Подготовка на инженерните подразделения” в отдел „Бойна подготовка” на Командването на Сухопътните войски. Когато беше командир на батальона, заяви, че машина с такива качества в България няма. А той според мнението на много негови колеги е офицер с изключителни технически познания. 

10-11 kapitan mechkarov
Капитан Стоян Мечкаров
Инженерни специалисти продължават да са категорични, че американската UBM e единствената у нас с толкова големи възможности, другите две подобни машини значително й отстъпвали. С приемането на UBM в 91-ви батальон се е наложило реорганизиране на инженерната рота за вертикални конструкции с командир капитан Стоян Мечкаров. Във взвода на старши лейтенант Симеон Костов е отделението за работа с универсалната машина с командир младши сержант Яни Йовчев. Капитан Мечкаров тръгваше в този ден да води занятия на полето с подчинените си по взривни дейности и технологии, но намери време да спомене, че на отделението предстои обучение на UBM. В същото време  останалите военнослужещите ще продължат да се подготвят за тактико-специалните учения на ротата и на батальона.

Защо отново се заговори за универсалната строителна машина за метални конструкции? По инициатива на началника на отбраната генерал Андрей Боцев батальонът е бил посетен от военното аташе на САЩ у нас полковник Шанън Джонсън. Той се  е свързал с представител на фирмата, която е доставила машината, а инженерните специалисти са запуснали нейния софтуер. Очаква се да бъде организирано по-нататъшно обучение на личния състав от отделението. Предвидено е то да продължи  около 4 седмици и така да се повишат способностите на военнослужещите за работа с машината.

Един от най-запознатите с UBM е капитан Николай Фолев.

10-11 kapitan folev
Капитан Николай Фолев
 Завършил е Висшето военноинженерно строително училище „Благой Иванов” в София през 1998 г. със специалност „Промишлено и гражданско строителство”. Служил е в различни формирования от Българската армия, а от 2012 г. е в 91-ви инженерен батальон. Сега е на длъжност началник на отделение „Разузнаване”.
Универсалната строителна машина UBM, обясни капитан Фолев, е с възможности за производство на сгради и съоръжения от метална самоносеща се конструкция, както и за подземни и надземни укрития, гаражи и жилищни постройки. Комплектът се състои от 10 мобилни ремаркета, като 3 от тях са производствени цехове за построяването на различни конструкции –  жилищни и нежилищни  помещения, в зависимост какво е постъпило като изискване от формированията, посочи още капитан Фолев.
Към комплекта на машината има софтуер, който е лицензиран съгласно европейските и американските стандарти за проектиране и изчисляване на строителни конструкции. Машината е с възможности за действия във всички етапи на строителството – от проектирането до самото изграждане на съоръженията и сградите. Могат да се залагат най-различни параметри за тяхната изработка, като примерно как трябва да се направят изчисленията на ветровите и снеговите натоварвания, въобще на всички условия, на които трябва да отговаря конструкцията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани