Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради кризата на Корейския полуостров – САЩ и Япония затвърдяват военния си съюз

[post-views]
Заради кризата на Корейския полуостров – САЩ и Япония затвърдяват военния си съюз

Relations between countries. USA and Japan.САЩ и Япония се споразумяха за по-тясно сътрудничество по отношение на заплахите от Северна Корея. Военните и външните министри на двете страни обсъдиха въпроса във Вашингтон.
Заздравяване на военния съюз между САЩ и Япония, както и подобряване на взаимната оперативност на силите са единственият гарант да се отговори на заплахата от Северна Корея. Така може да се обобщят резултатите от срещата на високо равнище между външните и военни министри на двете страни.  

Рекс Тилърсън – държавен секретар на САЩ:

„Споразумяхме се да подсилим способностите на нашия съюз, за да можем да възпрем и отговорим на неприемливото поведение на Северна Корея, както и на другите предизвикателства през регионалната сигурност.“

Тилърсън заяви още, че е готов да започне диалог с Пхенян, но е категоричен, че за да проработи дипломацията, тя трябва да е подкрепена с варианта и за военна операция. Японският външен министър  Таро Коно допълни:

Таро Коно – министър на външните работи на Япония:

„Относно Северна Корея и ядреното обезоръжаване на страната, ние се споразумяхме да увеличим значително натиска си. Призоваваме Китай да предприеме необходимите мерки за да промени поведението на Северна Корея. По отношение на заплахата от балистичните ракети, като съюз, ние ще подсилим нашата отбрана и способности за отговор.

Срещата във Вашингтон се проведе два дни след началото на най-големите по рода си провеждани някога съвместни учения между армиите на САЩ и Япония. Военни експерти определиха маневрите на остров Хокайдо, в Източно китайско море, като решителна демонстрация на сила.
Независимо, че севернокорейският лидер Ким Чен ун се отказа от плановете си да унищожи с ядрени ракети американски остров в Тихия океан, напрежението в района остава високо. Редица експерти прогнозират, че в много близки срокове Пхенян може да проведе поредния си опит с ядрено оръжие, на фона на все по-честите ракетни изпитания.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани