Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Увеличават се жертвите на терора в Каталуня – полицията продължава да издирва нападателя

[post-views]
Увеличават се жертвите на терора в Каталуня – полицията продължава да издирва нападателя

Най-малко 14 станаха жертвите на терористичното нападение в Барселона и опита за атентат в град Камбрилс. При двете атаки в Каталуния са ранени над 130 души.  От Министерството на външните работи съобщиха, че няма информация за пострадали български граждани .
Испания е в тридневен траур след един от най-кървавите атентати в съвременната й история.
Испанският премиер Марионо Рахой и крал Фелипе VI , заобиколени от стотици хора, се събраха на централния площад в Барселона и почетоха жертвите на нападението с минута мълчание.
В същото време в страната продължава общонационалното издирване на основния заподозрян за нападението в Барселона  – 18-годишния мароканец Муса Укабир. Негова снимка, свалена от социалните мрежи, се разпространява по всички медии в страната. За момчето се знае, че е брат на Дрис Укабир, чийто документи бяха намерени във вана-убиец, и който по-късно беше задържан. Испанските медии съобщават, че издирваният е имал симпатии към джихадистки групировки и открито е говорил за намеренията си да избива неверници.
До този момент са арестувани четирима души във връзка с нападението в Барселона. Испанската полиция съобщи, че петима убити терористи в град Камблис, които е трябвало да извършат подобна атака имат пряка връзка с атаката в Барселона. За тях беше съобщено, че са били въоръжение с колани с експлозиви, но   в последствие те се оказаха фалшиви. Предполага се, че става дума за голяма терористична клетка, след като стана ясно, че експлозията в къща в крайморското градче Алканар, е причина от избухването на взривно устройство. Джиахдисткото движение ИДИЛ пое отговорност за нападенията, на този етап властите не могат да потвърдят съобщението.
Граждани, сред които и деца, от общо 28 страни бяха убити или ранени при нападението с ван на един от най-известени булеварди в Барселона „Ла рамбла“. Не малка част от пострадалите са с опасност за живота или тежко състояние.
Една от първите идентифицирани жертви е 35 годишен италианец, баща на две малки деца, прегазен пред очите им. 
Събитията в Барселона върнаха спомена за терористичните атентати в Мадрид през 2004 г. ,когато Ал-Кайда уби над 190 души.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани