Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Каталунските власти признаха – получили сигнал за атентата в Барселона

[post-views]
Светът е потресен от терора в Барселона

barcelona-vigil-terrorist-attack

Каталунската полиция е била уведомена предварително за нападението в Барселона, източникът категорично не са американските разузнавателни служби, и в частност – ЦРУ. Това посочи представител на местната власт в опровержение на публикации на испански вестник, че органите на реда са имали достоверна информация.
От Министерство на вътрешните работи на автономна област Каталуния признаха, че са получили предварителна информация за атентата в Барселона, но квалифицираха съобщението като недостоверно. Така властите отговориха на твърденията на испанска медия, че още през май всички сили за сигурност и на областно, и на национално ниво, са били предупредени от представител на ЦРУ.

Жоаким Форн – министър на вътрешните работи на Каталуния:

„Предупреждението за евентуално нападение през лятото на място като „Ла Рамбла“ идва от трети източници и се третира като всяко подобно съобщение, като десетки други, които получаваме. Винаги се оценява рискът, но в този конкретен случай източникът ни беше с ниска степен на доверие.“

До този момент президентът на Каталуния Карлес Пучдемон, директорът на местната полиция и самият вътрешен министър отричаха атентатът да е бил очакван. Припомняме, че при нападенията в Барселона и Камбрилс преди 2 седмици загинаха общо 16 души.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани