Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

„Харви“ погуби най-малко 44 души – стотици хиляди останаха без дом

[post-views]
„Харви“ погуби най-малко 44 души – стотици хиляди останаха без дом

Hurricane Harvey aftermathНай-малко 44 жертви и повече от 100 хиляди засегнати домове. Това е равносметката за щата Тексас след опустошенията на урагана „Харви“. За възстановяването местните власти разчитат на федерална подкрепа. Представители на Белия дом обявиха, че президентът Доналд Тръмп ще поиска от Конгреса на САЩ извънредно финансиране за пострадалите.
Американският президент Доналд Тръмп ще настоява да бъдат отпуснати близо 6 милиарда долара на пострадалите, според запознати. За властите в Тексас тази сума би била крайно недостатъчна, а според оценката на щетите за пълното възстановяване ще са необходими повече от 125 милиарда долара. Тръмп заяви, че ще дари 1 милион долара от личното си богатство на семействата от Тексас. Междувременно стана ясно, че повече от 311 хиляди души в щата са помолили за финансова подкрепа. Близо 800 хиляди тексасци принудително бяха евакуирани от домовете си, а повече от 900 хиляди души напуснаха района доброволно под заплахата на придошлите води.

Том Босърт – съветник по вътрешна сигурност в Белия дом:

„Изчислихме, че повече от 100 хиляди жилища са засегнати. Някои са били застраховани срещу наводнение, други имат застраховки, които не покриват подобни щети, но има и такива, които изобщо не са били застраховани. Ще разгледаме всеки случай по отделно, ще оценим и щетите по инфраструктурата.“

Последиците от урагана засегнаха тежко не само Тексас, който е на прага на екологична катастрофа, но и националната икономика. Цената на бензина се повиши с повече от 13%. Доставките намаляха, а някои от най-големите нефтопроводи спряха да работят след затварянето на рафинериите в Тексас, които обработват около 1/3 от американския петрол.
И докато „Харви“ продължава решителния си ход през щата Тенеси, вече като тропическа буря, се зададе нова заплаха за югоизточните части на САЩ, след като ураганът „Ирма“ се засили в Карибско море и достигна 3-та степен.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани