Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Космическият апарат на НАСА „Вояджър-1“ навърши 40 г

[post-views]
Космическият апарат на НАСА „Вояджър-1“ навърши 40 г

655-402-voiadzhyr-1

Американската космическа агенция НАСА отбеляза 40 годишната от старта на един от най-успешните си проекти за изследване на открития космос – програмата „Вояджър“. 4 десетилетия двата  апарата продължават да работят и да изумяват учените с научните си открития
„Вояджър -1“ е изстрелян на 5 септември 1977г от космодрума Кейпканаверъл, щата Флорида няколко дни, след апарата  близнак „Вояджър – 2“.
Първоначалният замисъл е мисията да трае три години и да изследва далечните планети  – Юпитер, Сатурн, Уран и  Нептун.
Четири десетилетия по-късно „Вояджър – 1“ вече е на близо 21 милиарда километра от Земята или извън пределите на нашата Слънчева система. „Вояджър – 2“ е по стъпките му.
По време на своето пътешествие двама апарата откриха дузина нови луни, активни вулкани на отдалечени светове, както и че освен Сатурн и Юпитер има пръстени и най-вече, че голямото червено петно на газовия гигант е огромна буря.
Но не само това прави двамата космически пътешественика специални. На борда им са качени т.нар Златни плочи, които са визитката на Земята, ако бъдат открити от друго интелигентни същества. Информацията, качена на тях съдържа точна карта къде точно се намира планетата ни, както и послания на 55 езика, десетки изображения и части от музикални произведения. Сред цялото това многообразие е откъс от песента „Излел е Дельо Хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани