Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Меркел поема инициатива: ЕС да прекрати преговорите с Турция за членство

[post-views]
Под сянката на пандемията – Германия поема председателството на ЕС

German Chancellor Angela Merkel gestures

ЕС трябва да прекрати преговорите с Турция за членство в икономическия блок. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред депутатите в долната камера на германския парламент. Тя предупреди, че ще проведе разговори с европейските си партньори за възможността, преговорите да бъдат временно или дори окончателно прекратени.
Германският канцлер Ангела Меркел възнамерява да повдигне въпроса за прекратяването на преговорите за членство на Турция в ЕС на предстоящата среща на Европейски съвет този октомври.
С изказването и пред депутатите Меркел официално представи бъдещите си планове, ако бъде преизбрана за канцлер на страната след изборите за федерален парламент на 24 септември.
Само преди дни в първия си предизборен телевизионен дебат срещу основният й опонент – лидера на социалдемократите Мартин Шулц, Меркел открито заяви, че никога не е одобрявала идеята Турция да стане пълноправен член на ЕС.
От месеци германско-турските отношения са на една от най-ниските си точки. Те удариха ново дъно, след като турските властите вкараха в затвора германски активисти от неправителствената организация Амнести Интернешънъл, заподозрени за връзки с терористични организации.
Берлин реагира остро и обвини Турция, че системно се отклонява от върховенството на закона.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани