Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ураганът убиец „Ирма“ помете Карибите и се насочи към Флорида

[post-views]
Тайфун отлага стартове от Олимпиадата

991-ratio-uraganyt-irma

Мега ураганът Ирма в Карибския басейн, който достигна до най-високата пета степен, взе живота на най-малко десет и остави след себе си катастрофални разрушения. Най-тежка е ситуацията на малката островна държава Антикуа и Барбуда и както и на остров Св. Мартин, които понесоха цялата сила на природната стихия.
„Ирма“ – най-мощният ураган за последното десетилетие в Атлантичския океан буквално помете островите в Карибския басейн със сила на ветровете от 285 км в час. Френските власти потвърдиха, че администрираната от тях част от остров Св. Марин е напълно унищожена. В холандската част на острова тежко е пострадала инфраструктурата и международното летище „Принцеса Юлиана“, което е възлов транспортен хъб. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще предостави цялата необходима помощ на засегнататите райони.

“ Ние стоим до всички тези хора, които са част от нашата страна, но са на хиляди километри от тук, и които в момента бедстват, загубили са всичко, дори и близките си. Заедно сме с техните семейства, както във Франция, така и тези по целия свят,  и които в момента живеят в страх. Цялата страна стои зад тях и всички обществени служби са мобилизирани в тяхна помощ“

„Ирма“ нанесе щети на близо 95 от сградите на остров Барбуда.
Има опасения, че броят на жертвите може да се увеличи през следващите дни. 
Наводнените пътища, липсата на ток и най-вече лошото време затрудняват работата на спасителните екипи. В района вече пристигна холандски военен кораб с хуманитарна помощ.
Ураганът „Ирма“ се е насочил към Доминиканската република, след като ще се отправи към американския щат Флорида. Независимо, че бурята се очаква да  отслабне до категория четири, властите продължават да провеждат частична евакуация по крайбрежието.  
В същото време в Атлантически океан се формира ураганът „Хосе“, който със сигурност ще до влоши ситуацията на островите в Карибско море.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани