Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И Китай с демонстрация на сила на Корейския полуостров

[post-views]
И Китай с демонстрация на сила на Корейския полуостров

68131ecbcb7792fae96871b8cfe0f065

Китайската армия проведе мащабни военни учения по границата си с Корейския полуостров. Маневрите са отговор на последния опит на Северна Корея с ядрено оръжие, което отново повиши напрежението в района.
В съобщението на китайската държавна информационна агенция СИНХУА, се посочва, че маневрите имат за цел да подобрят отбранителните способности на въоръжените сили на страната в случай на изненадващо нападение от морето.
Междувременно американският президент Доналд Тръмп в телефонен разговор е призовал  китайския си колега Си Цзипин използва влиянието си над Северна Корея, която да се откаже от ядрената и ракетната си програми.

Доналд Тръмппрезидент на САЩ:

„Президентът Си е готов да направи нещо. Остава да видим дали ще може или не, но ние няма пренебрегнем, това което се случва в Северна Корея.“

На въпрос на журналист дали обмисля военни действия Тръмп посочи, че това не би бил първия му избор, но всички зависи от това какво ще се случи.
И докато Китай твърдо смята, че кризата около Северна Корея трябва да се реши чрез диалог и консултации, Пекин посочи, че би подкрепил нови санкции срещу традиционния си съюзник.
САЩ вече представиха проект на резолюция за налагането на допълнително рестриикции на режима в Пхенян, които освен налагането на петролно ембарго предвиждат и замразяване на авоарите на севернокорейски политици, включително и на лидера на страната Ким Чен Ун. ЕС също готви икономически наказания срещу Северна Корея, в отговор опита с ядрено оръжие.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани