Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Борислав Сертов: Горещото лято премина без произшествия

[post-views]
Бригаден генерал Борислав Сертов: Горещото лято премина без произшествия

6-B_SERTOV– Г-н бригаден генерал, каква е същността на предстоящото учение на Служба „Военна полиция” (СВП) – „Отвъд хоризонта 17”?
– Лятото за нас се очерта изключително горещо, защото от двете големи учения на НАТО – Noble Jump 2017 и Saber Guardian 2017, направо „скочихме” към подготовката на нашето учение „Отвъд хоризонта 17”. И така през август вместо почивка подготвяхме тази учебна проява, която вече се превръща в традиция. Всяка година организираме това командно-щабно учение. То е ротно, тактическо. Ще се състои от 11 до 15 септември на учебен полигон „Ново село” и е част от подготовката на нашата рота, която сме декларирали като сили за отговор на Европейския съюз. Учението обхваща планиране и провеждане на операция по военнополицейското осигуряване на предна оперативна база. Ротата е оборудвана с добри машини и въоръжение, и е декларирана както за сили за отговор на ЕС, така и за сили за незабавен отговор на НАТО. Подготовката на учението ще ни помогне и да сертифицираме ротата. 

– Предвижда ли се международно участие?
– Да. По принцип всяка година в нашето учение има и международно участие. Много често се включват наши партньори от националната гвардия на щата Тенеси в САЩ. Тази година имаме 22-ма военни полицаи от Румъния – цял взвод. С нас отново ще тренира и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) на МВР. Съгласно националния план за протводействие на тероризма нашият сектор за издирване и задържане е включен заедно със СОБТ – МВР, като сили за бързо реагиране при, не дай боже, някаква терористична заплаха или извършен терористичен акт. Продължаваме традицията да тренираме заедно с колегите от МВР и да уеднаквяваме нашите подготовка и действия, което мисля, че е много важно.
 

– Какъв е сценарият на учението?
– Предвиждаме три основни въпроса – охрана на ВИП лице, освобождаване на заложници в сграда и изграждане на контролно-пропускателен пункт със съответните проверки за гарантиране на сигурността на една база. Комбинирали сме тези въпроси в общ сценарий. Особеното е, че обучаваните знаят само най-общо какво ще се случва. А оперативна информация за подробностите – къде ще бъдат засадите, колко човека от т. нар. „противник” ще участват в „отвличането”, сме преценили, че няма да бъдат достояние на обучаваните. Целта е да приближим обстановката максимално близко до бойната до възможния сценарий, който може да се случи на тази рота. С тези елементи на изненада учението ще бъде и по-интересно за участниците. Чуждестранните партньори ще бъдат заедно с нас – обучавани. Четвърти сектор от ротата ще бъдат гостите от чужбина.

– Участниците от СВП имат ли опит от предишните учения?
– Това е постоянният състав на ротата. Тази рота не е щатна и това е най-интересното. Като говоря за горещо лято – това са хората, които юни–юли имаха много работа по време на ученията – инспектори в „Контрол и охрана”, инспектори в логистичния център, разследващи полицаи. В същото време са и хора, които са в състава на тази декларирана рота в силите за отговор на ЕС. Това им се явява като допълнителна подготовка и допълнителни задължения, които те изпълняват с чест.

voenna-policia-novo-selo– По време на „Отвъд хоризонта 17” ще се тренират ли действия при бежанска вълна?
– Имаме планове, с които при необходимост оказваме съдействие на органите на МВР по охраната на държавната граница. Изпълнихме вече няколко такива задачи. Освен че ескортираме военнослужещите от БА, които отиват да изпълняват задачи – било по охрана на границата, било по потушаването на пожари или при бедствия и аварии, имаме и готовност да помагаме с личен състав за изпълнение на други конкретни задачи. Така например помагахме в района на ГКПП–Илинден при Гоце Делчев с около 40 човека, когато беше големият наплив миналата година. Имаме планове и готовност да реагираме и при терористични заплахи. Точно затова съвместното обучение с колегите от МВР за мен е много важно.

– Какво беше участието на военните полицаи в Noble Jump 2017, Saber Guardian 2017 и другите големи армейски учения през лятото?
– Това бяха може би най-мащабните учения, които са се провеждали на територията на България за последните 10–20 години. Над 70 на сто от службата взе активно участие в осигуряването на охраната и ескортирането на военна техника и личен състав. Тези учения съдържаха в себе си много миниучения. Всички тези придвижвания по републиканската пътна мрежа на страната ни костваха страшно много усилия и отговорности. Изключително съм доволен, че цялото това горещо тренировъчно лято премина без произшествия, за което съм благодарен както на личния състав на СВП, така и на колегите от МВР, които ни оказваха необходимото съдействие. Няма как да не отбележа обаче неприятното впечатление, което оставиха някои участници в движението. Тази година покрай осигуряването на охраната и ескортирането на военната техника и участващите в двете учения – Noble Jump 2017, Saber Guardian 2017, се убедих, че дисциплината на гражданите като водачи на моторни превозни средства е под всякаква критика. Сблъскахме се с много неприятни ситуации, от които много съм доволен, че моите служители излязоха с чест.

– Имате ли недостиг на личен състав и как той може да се преодолее?
– По щат не сме окомплектовани напълно. При нас съществуват около 15–20 на сто недостиг на личен състав, както в армията. Имаме нов закон и нов правилник за прилагането му, в който се опитахме да създадем по-улеснен начин да привличаме нови хора не само от армията, но и от цивилния живот. Но, честно казано, в момента имаме много сериозен проблем с това, че командирите на видовете Въоръжени сили (ВС) не желаят, и това е напълно разбираемо за мен, да се разделят с част от хората, които искат да постъпят в СВП. В същото време съм убеден, че ако качествени офицери от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили постъпват да служат в СВП, те по-лесно ще работят с колегите си от там, откъдето идват. 

voenna-policiq– Какво предстои на СВП след учението „Отвъд хоризонта 17”?
– Имам амбицията в началото на есента да издигнем на по-високо ниво подготовката на останалия личен състав от службата. Става дума за оперативните работници. Вече е факт инструкцията за взаимно обучение между МО и МВР, която стана реалност благодарение на усилията на службата и ръководствата на двете ведомства. Чакахме повече от три години този документ. Имаме и подкрепата на ръководството на Националната служба за охрана (НСО) да направим един съвместен курс под тяхно ръководство за хората, които в СВП се занимават с охрана на ВИП лица и най-вече – с управление на ескортиращи автомобили. Определено съм решил, че ще наблягаме на подготовката на личния състав, включително на нашия учебен център, заедно с Академията на МВР, а и НСО ще помогне с каквото може. Ще продължим подготовката със СОБТ на трите наши групи, които съм определил за противодействие на тероризма – в София, Пловдив и Сливен. Имаме амбицията да довършим проекта „К 9” за придобиването на кучета. Вече получихме специализирания автомобил от нашите партньори от САЩ. По-добър е от… папамобила. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани