Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конституционният съд на Испания блокира референдума за независимост на Каталуния

[post-views]

kataluniq_mitingИспанският конституционен съд блокира приетия от парламента на Каталуния закон за провеждането на референдум за независимост. Според становището на съда трябва да се провери дали допитването не противоречи на испанската конституция.
Независимо от решението на испанския Конституционен съд властите в Каталуния обявиха, че референдумът за независимост ще се проведе по план. Вотът е насрочен за първи октомври.
Испанският премиер Мариано Рахой обяви, че ще призове Конституционния съд да обяви референдума за незаконен.
За Рахой законът е цитирам „непоносим акт на неподчинение“ и „посегателство срещу конституционния ред в страната“.
Само няколко часа след решението на Конституционния съд каталунският парламент одобри правна рамка за преходния период, ако хората подкрепят отцепването.
При гласуването в парламента на закона за референдума депутатите, приеха поправка според, която процедурата може да започне до 48 часа.
Малко след вота прокуратурата в Испания се самосезира и повдигна криминални обвинения срещу членове на каталунския парламент и правителство.
Главният прокурор на Испания обяви, че е наредил на службите да проверят подготовката на каталунските власти за предстоящото допитване.
Независимо, че богатият североизточен регион на Испания се радва на автономни правомощия, националистическото правителство е твърдо решено да обяви независимост от Мадрид.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани