Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания напредва към Брекзит – Камарата на общините прие отмяна на Европейското право

[post-views]
ЕС финализира сделката за Брекзит – Тереза Мей продължава борбата си с Британския парламент

eu brexitВеликобритания напредва по пътя към Брекзит. Законопроектът за отмяна на европейското законодателство премина успешно първия си парламентарен тест и получи одобрение от Камарата на общините. Така британският парламент подкрепи твърдия подход към „развода“ с Европейския съюз.
След 8-часов дебат, с 326 гласа „за“ и 290 „против“, долната камара на британския парламент даде зелена светлина на законопроекта, който трябва да сложи край на върховенството на европейското законодателство в Обединеното кралство и да превърне приложимите общностни норми във вътрешно право.
Документът продължава пътя си на одобрение преди да влезе в сила и е възможно в текста да бъдат внесени известни промени. Очаква се лейбъристката опозиция да настоява за по-мек Брекзит.
Министър-председателят Тереза Мей приветства „историческото решение“ на депутатите да „зачетат волята на британския народ“ и припомни, че законопроектът внася сигурност и спокойствие преди Брекзит и позволява преговорите с Брюксел да стъпят на солидна основа.
Междувременно хиляди защитници на европейската идея се събраха в центъра на Лондон за да изразят недоволството си от напредването на процедурата по „развод“ с Европейския съюз. Припомняме, че близо половината британци гласуваха против Брекзит на референдума миналото лято.

Най-ново

Единична публикация

Избрани