Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Аурора -17“ – в Швеция започнаха най-големите от 20 години военни учения

[post-views]
„Аурора -17“ – в Швеция започнаха най-големите от 20 години военни учения

swidish army В Швеция започнаха най-големите от над две десетилетия военни учения „Аурора-17“. В маневрите, в които ще участват близо 20 хиляди войници и десетки единици военна техника, имат за цел да подобрят защита на Швеция при евентуална атаката от трета страна, се казва в официалното съобщение на швейцарската армия.
Мащабните военни учения „Аурора-17“ ще продължат три седмици. Те ще се проведат по въздух,  земя и  вода в района на столицата Стокхолм и град Гьотеборг, както и на стратегическия остров в Балтийско море Готланд.
Независимо, че маневрите са организирани от страна, която не е член на НАТО в тях ще участват контингенти от няколко страни-членки на Алианса, включително и 1400 американски войници.
„Аурора-17“ има за цел да възпре всеки един потенциален нападател и да го принуди да обмисли внимателно рисковете от нападение срещу страната ни,“ се казва в официалното съобщение на швейцарската армия.
Една от основните причини за провеждането на военните е учение в постоянно растящата военна активност в района на Балтийско море, но фона създалото се напрежение между НАТО и Русия, след анексирането на Кримския полуостров от Москва.
Паралелно с ученията Аурорa-17 до края на седмицата ще започнат и руско-беларуските военни учения „Запад“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани