Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция подписа договор с Русия за купуването на противовъздушните системи С-400

[post-views]
Минск съобщи, че разположените на беларуска територия руски ракетни комплекси „Искандер“ са застъпили на бойно дежурство

11-C-400-pvoТурция е подписала договора с Русия за купуването на модерните противовъздушни системи еС-400. Това съобщи президентът на страната Реджееп Таийп Ердоган. Той допълни, че Анкара вече е внесла първа вноска по договора в размер на близо 2,5 милиарда долара.
Турция има втората по големина армия в НАТО и  решението на Анкара да купи противовъздушни мобилни установки от Русия е в разрез с установената практика страните-членки на Алинса да купуват съвместими оръжейни системи.
Москва също потвърди, че е постигнато споразумение с Турция. Владимир Кожин, съветник на руския президент по военно-техническо сътрудничество, заяви, че споразумението е подписано и че се подготвя  неговото реализиране. Решенията, свързани с това споразумение, са в съответствие със стратегическите интереси на Русия. Разбирам защо отделните западни държави се опитват да окажат натиск върху Турция, каза Кожин.
Мобилните ракетни установки С -400 се водят за най-модерните противовъздушни системи на пазара. Според официалните параметри обхваната им на действие е 400 км и мога да свалят до 80 цели едновременно. Финализирането на сделката дойде няколко месеца, след като САЩ и Германия изтеглиха от страната противовъздушните си системи „Пейтриът“, посочва Би Би Си.
През последните месеци отношенията на Турция и Запада са в една от най-ниските си точки, за сметка на тези с Русия, допълва агенцията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани