Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерът Бойко Борисов: Ще защитим интересите на българите в Украйна

[post-views]

boyko_borisovБългария ще направи всичко необходимо, за да бъдат защитени интересите на българската общност в Украйна. Това увери премиерът Бойко Борисов, след като украинската Рада гласува закон, който ограничава правото на малцинствата в страната да изучават майчиния си език. 
Министър-председателят е недоволен от приетия закон и ще поиска разговор с президента на Украйна Петро Порошенко заради законодателните ограничения, които засягат българското малцинство. 
Проблемът бе поставен в МС от вицепремиера Красимир Каракачанов. Той настоя България да не остава безучастна, защото има голяма диаспора в Украйна. 
„Вече поставих въпроса за изучаването на български език в Украйна на вниманието на Министерския съвет и по мое предложение  Министерството на външните работи покани украинския посланик Микола Балтаджи на разговор, каза за „Българска армия” вицепремиерът Красимир Каракачанов.
 „Не разбирам подобен подход – от една страна се оплакваш от руската политика спрямо тебе, а от друга страна със законодателство се опитваш да дискриминираш едни общности, които в конкретния случай за българите, са лоялни граждани на Украйна. Не виждам логика в това.”, категоричен бе вицепремиерът. 
В хода на разискванията другият вицепремиер Екатерина Захариева допълва, че този въпрос стои на вниманието на МВнР от няколко месеца, но за съжаление законът в Украйна вече е приет. „Госпожа Захариева да разговаря с външния министър на Украйна. Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. 
Извикай украинския посланик нарежда Борисов. На което Захариева отговаря, че посланикът е в отпуск, но е бил проведен телефонен разговор с него.
„Да предадете нашето притеснение. А министърът на образованието да потърси техния министър на образованието. Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока“, каза още Борисов.
Красимир Каракачанов припомня също, че украинският президент е в правото да наложи вето на закона.
„Днес да се търсят, най-късно до утре и да ми се докладва, за да може до петък да искам разговор с Петро Порошенко нарежда пак премиерът. Междувременно стана ясно, че шефът на парламента Димитър Главчев е поканил на среща посланика на Украйна Микола Балтажи на 19 септември. Разговорът е по повод предстоящо посещение в Украйна на българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента. Българските депутати ще участват в честванията на 155-ата годишнина от преселването на българите в Таврия. Димитър Главчев ще поиска на място информация и във връзка с приетия закон за образованието.
Междувременно украинското посолство излезе с официална информация. „Укрепването на украинския като държавен език по никакъв начин не застрашава 
запазването или развитието на езиците на националните малцинства, включително на българското или на коренните народи в Украйна.“ Това се казва в изявлението на украинския посланик у нас Микола Балтажи, разпространено от посолството на страната.
„Вече поставих въпроса за изучаването на български език в Украйна на вниманието на Министерски съвет и по мое предложение и Министерството на външните работи покани украинския посланик Микола Балтаджи на разговор. Министърът на образованието ще разговаря, ако вече не е разговарял днес със своя колега, украинския образователен министър.” Това заяви за в.„Българска армия” вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод приетия в Украйна закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата там да изучават майчиния си език. „Ние трябва да се грижим за правата на нашите сънародници в Украйна, още повече, че тя получава нашата подкрепа в сложната ситуация, в която се намира. Така че все пак когато украинците говорят, че някой нарушава техните права, би следвало да бъдат така добри  да не нарушават правата на другите в своята държава”, допълни още военният министър. Той уточни, че в случая става въпрос не само за над 300 хиляди наши сънародници, а и за полското, руското, гръцкото, словашкото и други малцинства на територията на Украйна.
„Не разбирам подобен подход – от една страна се оплакваш от руската политика спрямо тебе, а от друга страна със законодателство се опитваш да дискриминираш едни общности, които в конкретния случай за българите, са лоялни граждани на Украйна. Не виждам логика в това”, категоричен бе вицепремиерът. 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани