Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Приятели на Сирия“ предупредиха режима в Дамаск

[post-views]
„Приятели на Сирия“ предупредиха режима в Дамаск

1387654066_1_800x-Страните от групата „Приятели на Сирия“ отправиха предупреждение към сирийския президент Башар Асад. В обща декларация алиансът, в който влизат повечето европейски и арабски страни, заяви, че няма да участват във възстановяването на Сирия, ако не бъде завършен политическия преход в управлението на страната.
Представители от страните от групата „Приятелите на Сирия“ се срещнаха в централата на ООН в Ню Йорк, където беше открита 72 генерална асамблея на световната организация.
Сред участниците на срещата бяха външните министри на САЩ, Великобритания, Турция и Саудитска Арабия. Дипломатите са категорични, че единственият начин да се продължи напред, е да започне политическия процес в Сирия, както е заложено в приетата резолюция на Съвета за сигурност на ООН 2244.
Документът, приет в края на 2015г в общи линии начертава пътната карта за мир, която да сложи край на една от най-кървавите граждански войни в историята.
Сред ключовите точки в документа е съставяне на експертно правителство с участието на международно признатите страни, което дошест месеца да подготви нова Конституция и да проведе избори.
Макар фронтът в Сирия да се поуспоки през последните месеци насилието може да ескалира всеки един момент.
Евентуален сблъсък може да избухне в провинция Деир Ал Зор, където подкрепяните от САЩ умерени бунтовници  и силите на режима в Дамаск провежда паралелни операции срещу джихадисткото движение ИДИЛ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани