Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Търговия с гражданство – Кипър продал 400 „златни визи” на чужденци

[post-views]
Оставки в Кипър заради сериен убиец – офицер с български корени призна за убийството на 7 жени

cyprus

В последните дни Кипър попадна в центъра на грандиозен скандал, след като стана ясно, че в замяна на крупни инвестиции, редица чужди бизнесмени са получили достъп до целия спектър права и свободи, с които  се ползват европейските граждани. Кипър отрече да е „продавал“ гражданство на заможни чужденци от страни извън Европейския съюз.
Повече от 400 души са се облагодетелствали от схемата с т.нар. златни визи, съобщи известен британски вестник. Те са получили кипърско и въз основа на това – европейско гражданство. Според изданието Кипър е получил повече от 4 милиарда евро под формата на инвестиции, след като търгувал с гражданство срещу крупни суми.

Правителството в Никозия побърза да отхвърли опасенията, че е компрометирана сигурността на страната.

Харис Георгиадис – министър на финансите на Кипър:

„Никое от лицата, свързани с терористичните актове, осъществени в Европа напоследък, няма кипърски паспорт. Не мога са се съглася с информацията, че паспортите са продавани. Кипърската държава не е спечелила и едно евро.“

Според твърденията, властите не са извършили надлежна проверка на заявленията и така редица бизнесмени, основно от Русия и Украйна, са се облагодетелствали от схемата, въпреки че част от тях са обвинени в корупция. Европейските институции също са запознати с казуса.

Маргаритис Схинас – говорител на Европейската комисия:

„От 2014 г. Комисията търси диалог с Кипър, за да гарантира, че е установена пряка връзка между държавата и инвеститора, кандидатстващ за натурализация. В контекста на този диалог, кипърските власти промениха закона в края на миналата година, като Комисията продължава да следи прилагането на вече изменените правила.“

Разпоредбите предвиждат кандидатите за гражданство да инвестират  повече от 2 милиона евро в недвижимо имущество или различни местни компании. Не са поставени други условия, като владеене на езика, а единственото изискване за уседналост е страната да се посещава поне веднъж на 7 години.

Най-ново

Единична публикация

Избрани