Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Живите камъни на Приморско пишат историята

[post-views]
Живите камъни на Приморско пишат историята

dav

„Живите камъни“, така кореняците от Приморско наричат скалите, които са поставени, за да спират вълните по крайбрежната улица на южния ни черноморски курорт.

Художници, доброволни ентусиасти, са изрисували определени, подходящи като повърхност скали, като върху тях са изобразени образите на известни български и световни личности. Сред тях са Дан Колов, св. Йоан Рилски Чудотворец, актрисата Славка Славова, поетът Лермонтов, актьорът Пол Нюман, великият акварелист Константин Щъркелов, Сократ, Ханс Кристиян Андерсен, Булат Окуджава, Гогол, Клод Дебюси, Стив Джобс, Винету, музикалната легенда Фреди Меркюри, френският актьор Ален Делон, папа Йоан Павел II, поетът Пеньо Пенев, полският мъченик Ян Палах и много други.

Инициативата е колкото патриотична и родолюбива, точно толкова и образователна, като ефектът на образованието е повече от успешен, защото не се налага императивен подход в процеса на преподаване, а обучаемите, каквито и да са те и от които и възрастови категории да са, придобиват съответните търсени знания непосредствено, без задължителната и непременна намеса на специалист педагог.

Рядко човек може да се натъкне така непринудено на толкова автентичност, събрана на едно място, при това на място, което лесно може да се разруши от атмосферните влияния. Въпреки това художникът, който не е известен, но едва ли е и толкова апокрифен, рисува върху буйовете образите на родни и чужди исторически личности въпреки опасността от изтриването им през зимата от вълнението, въпреки че вятърът може да обрули до такава степен изображенията, че цветовете да се заличат напълно, художникът рисува самоотвержено, с едничката мисъл за съхраняване на нашата и чуждата история и култура.

Целта е една – образование, но не на всяка цена, не натрапено, не демонстративно, а напротив – елегантно, опосредствено, чрез алюзия, чрез намек, през забавлението, до крайната спирка – опознаването!

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани