Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

„СинеЛибри“ – синтез на кино и литература

[post-views]
„СинеЛибри“ – синтез на кино и литература

23 - Давид Гросман„СинеЛибри“ е от качествено новите явления в културната ни действителност. Съчетавайки кино с литературни произведения, то навярно ще накара мнозина от зрителите да отворят романите, станали основа за киноразказа.

Новият филм на Роман Полански ще открие 3-тото издание на „СинеЛибри“ на 11 октомври от 19 ч. в Зала 1 на НДК. „По действите23 - Кийра Чаплинлен случай” ще бъде прожектиран веднага след фестивалната си премиера в Кан. Откриването ще бъде с ефектно музикално-светлинно шоу и официално представяне на международното жури. Форумът ще се състои в София, Пловдив, Варна и още в 9 града и ще продължи до 22 октомври.

„По действителен случай” е екранизация на последния роман на една от най-популярните съвременни френски писателки – Делфин дьо Виган (известна у нас с романа си „Силна е нощта”), носителка на 10 литературни награди. Филмът на Полански е разказ мистификация в стила на Стивън Кинг. Ще бъде представена на български сензационната книга „Роман за Полански”.
23 - Фолкер Шльондорф
Второто галасъбитие е насрочено за 14 октомври – престижно жури в състав Бруно Куле, Кийра Чаплин, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков ще излъчи победителя в конкурсната програма, който ще получи статуетка CineLibri „за изкуството да превежда литературния материал на езика на киното”. Церемонията ще се състои в Зала 1 на НДК от 19 ч. и ще бъде съпроводена с прожекция на филма „Ана Каренина. Съдбата на Вронски” на режисьора Карен Шахназаров.
23 - дама пика
В петък 13 октомври, „СинеЛибри“ отбелязва 80-годишния юбилей на Зала „България” с оркестъра на Софийска филхармония и специална прожекция на „Дама Пика“. Новият филм на руския режисьор Павел Лунгин е по мотиви от повестта на Пушкин. Ще прозвучат и две арии от операта „Дама Пика” на П. И. Чайковски в изпълнение на солистите Мария Цветкова-Маджарова (сопран) и Росица Павлова-Инджева (мецосопран).

Фестът ще предложи и паралелна програма от киносъбития, обединени в няколко цикъла, безплатни прожекции, дни на различни култури, пърформанси, срещи и дискусии с личности от света на киното, литературата и музикалното изкуство. Почетни гости са настоящият носител на международната награда „Ман Букър“ Давид Гросман и един от основоположниците на съвременното немско кино – режисьорът Фолкер Шльондорф, чийто филм „Завръщане в Монтаук” е включен в конкурсната програма.

“Златната роза” – диагноза за подем в българското кино

Утре стартира 35-тото издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”, който ще продължи до 7 октомври във Фестивалния и конгресен център на Варна.

Амбицията е да се покаже подемът на българското кино – 16 нови пълнометражни продукции са включени в конкурсната му програма. Български премиери имат 8 от тях, а два – „Посоки” на Стефан Командарев и „3/4” на Илиян Метев са с големи международни признания като програмата „Особен поглед” в Кан и награди от Локарно. Фестивалът ще бъде открит с друга премиера от Кан – „Уестърн” на Валеска Гризебах.

„Посоки” ще бъде показан за пръв път у нас след селекцията си в Кан, приз от фестивала в Сараево и прожекция в рамките на фестивала в Торонто. А „3/4” на Илиян Метев бе показан също в Торонто и стана носител на „Златен леопард” в секцията „Режисьори на настоящето”.

Сред конкурентите на двата филма е „И после светлина” на Константин Божанов („Аве”) с дебют в международния конкурс на „София филм фест”. И трите филма са международни копродукции, в които България има водеща роля.

Непоказван досега е и дебютът на живеещата във Великобритания българска режисьорка Рузие Хасанова – „Радиограмофон”. Действието се развива в България, в далечно помашко село и засяга темата за преименуването, но… минавайки край „Бийтълс”. Филмът смесва фолклор и рокендрол в приказка за музика и свобода.

В конкурса на „Златна роза” влизат и филми, насочени към масовата публика. „Воевода” на Зорница София Попганчева оглави зрителският бокс офис в началото на годината. Комедиите „Секс академия мъже” и XIIA – продължение на успешния ученически филм от 2016 г. „XIA” са правени без подкрепата на Националния филмов център. „Бензин” на Асен Блатечки, както няколко успешни български продукции от последната година имат близо 100 хиляди зрители. „Вездесъщият” на Илиян Джевелеков, чиято премиера предстои, се надява да повтори успеха на Love.net, продал над 200 хиляди билета през 2011 г.

В програмата са още 4 нови филма – семейният „Лили рибката” на Ясен Григоров с Татяна Лолова, Николай Урумов, Койна Русева, историческият „Моторът” на Валентин Гошев, романтичният „Дъвка за балончета” на Станислав Тодоров с Теодора Духовникова и Иван Юруков, както и „Малко късмет за по-късно” на Чавдар Живков и Александър Смолянов – боксьорска история по проза на Палми Ранчев. Не отсъстват и филми на известни български режисьори – „Извън пътя” на Николай Волев, „Врагове” на Светослав Овчаров и „Асансьор за пациенти” на Иглика Трифонова, показани по-рано на фестивали през годината.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани