Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Достойни наследници на достойни предци

[post-views]
Достойни наследници на достойни предци

Командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Пламен Йорданов поздрави военнослужещите по повод 25-годишнината на бригадата.
За мен е чест и изключително удоволствие да поздравя целия личен състав на 61-ва Стрямска механизирана бригада по случай 25-годишнината от нейното създаване. Приветствам с „Добре дошли!” всички вас, които приехте поканата ни да споделите този важен за нас ден.

Днес ние честваме не само празника на 61-ва бригада, но и годините, в които нашите предшественици с воля, дух и  всеотдайност ковяха воинските традиции и изписваха със  златни букви в историята победите от великите битки.

В празничния ден всички ние, които заедно създаваме миналото, настоящето и бъдещето на нашата бригада, заслужено можем да се гордеем, че сме подготвени,    мотивирани и притежаваме необходимите професионални   умения за справяне с поставените задачи по защита на мира и отечеството.

Така започна своето слово командирът на 61-ва Стрямска механизира бригада бригаден генерал Пламен Йорданов на тържеството на площад „20-и юли” в Карлово по повод на четвъртвековния юбилей на формированието. Той отбеляза, че през тези 25 години бригадата е утвърждавала имиджа на Българската армия, като се е представяла достойно в мисиите по поддържане на мира в Ирак, Афганистан, Босна и Херцеговина. Военнослужещите са доказвали своите възможности в редица успешно проведени учения на територията на страната и зад граница.

25 години бригадата е в центъра на действията по преодоляване на последствията от природни бедствия и аварии, неотлъчно в подкрепа на населението на страната.

25 години личният състав на бригадата с чувство  на  дълг  и  всеотдайност, със  сърце, воля и дух не отстъпва от своя пост.

Такава е равносметката и от участието на 2/3 от личния състав в най-мащабното международно учение на НАТО Saber Guardian 2017, което се проведе на територията на три държави – България, Румъния и Унгария, участие, в което недвусмислено показахме, че наследниците на 28-и Стремски полк, 21-ви Средногорски полк  и 11-а танкова бригада притежават способности за водене на бойни действия и изпълнение на задачи в многонационална   среда, каза още бригаден генерал Йорданов. Той припомни също, че воините оказват помощ и съдействие на МВР при изпълнение на  нелеката  задача по охрана на държавната граница.

10 - паметник
Пред Паметника на свободата бяха поднесени венци и цветя.

Командирът на формированието пожела на своите подчинени преди всичко много здраве, благополучие и увереност по пътя на войнския дълг. И завърши с думите – нека всички заедно да бъдем все по-успешни в начинанията си, все по-мъдри в нашите действия и решения и все по-единни в изграждането на бъдещето на 61-ва Стрямска механизирана бригада!

Поздравление по повод празника поднесе кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той връчи почетна грамота на бригаден генерал Пламен Йорданов. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 61-ва бригада бяха наградени военнослужещи. Отслужен бе молебен за благоденствие и здраве. Пред Паметника на свободата бяха поднесени венци и цветя.

Прожектиран бе документален филм за 61-ва бригада. Празнична програма изнесе Военният духов оркестър на бригадата. А националната гвардейска част представи шоу-спектакъла „Искри” заедно с мажоритарен състав „Светла” от гр. Елин Пелин.

На празника бяха председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал от запаса Константин Попов, народни представители, командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов,  генерал-майор Димитър Илиев – заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун, командири на военни формирования, бивши командири на бригадата, кметове на общини и населени места, представители на държавната и местната власт, на военно-патриотични организации и съюзи.

Командирите

Полковник Иван Кръстев…………………………2.10.1992 –  2.09.1996 г.
Полковник Атанас Самандов…………………..3.09.1996 –  8.10.1998
Бр. генерал Йордан Йорданов………………….16.11.1998 – 13.06.2002
Бр. генерал Галимир Пехливанов………………14.06.2002 – 26.05.2003
Бр. генерал Тодор Вангелов……………………..15.10.2003 – 28.02.2008
Бр. генерал Кольо Милев………………………….1.06.2008 – 15.06.2010
Бр. генерал Красимир Кънев…………………….16.06.2010 – 5.11.2012
Бр. генерал Димитър Шивиков…………………6.11.2012 – 27.10.2015   
Бр. генерал Груди Ангелов…………………………26.11.2015 – 25.10.2016
Бр. генерал Пламен Йорданов…………………..От 25.10.2016 г.

 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани