Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разоръжаване – Властите в Австралия събраха над 50 хиляди незаконни оръжия

[post-views]
Австралия ще включи и политическото крило на Хизбула в списъка си с терористични организации

avstralia turnbul premier

Властите в Австралия са събрали над 50 хиляди незаконни оръжия. Премиерът на страната Малкълм Търнбул при посещението си в едно от депата за предаване, заяви, че само така може да се предотвратят масовите убийства като това в Лас Вегас.
Австралийците са предали общо 51 хиляди оръжия, сред които ракетомети, автомати, различни оръжия от двете световни войни, дори и от 19 век. Повече от половината незаконен арсенал е бил предаден в щат Нов Южен Уелс. Австралия забранява продажбата на автоматични оръжия преди 21 години, след масовата стрелба в Танзания през 1996 г. при която загиват 35 души. От тогава всеки хванат с подобно оръжие го грози затвор. Правителството обяви преди три месеца  амнистия за всеки, който доброволно си предаде оръжието.

Малкълм Търнбул – министър-председател на Австралия:

„Всяко от тези 51-а хиляди оръжия е можело да бъде при престъпление, при което да бъдат убити австралийци. Сега вече няма да може. Събрахме ги и ще ги унищожим.

Според изчисленията на властите досега са предадени едва една пета от всички нелегални огнестрелни оръжия в страната. Те са четвърт милион, според правителствен доклад, а не всички щати  следят за спазването на закона.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани