Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел: Преговорите за Брекзит са в задънена улица

[post-views]
Експерти на Острова предупреждават: Брекзит без сделка ще удари сигурността и икономиката

brexitПреговорите около излизането на Великобритания от ЕС са в задънена улица. Това заяви главният преговарящ от страна на съюза  Мишел Барние, след последния кръг от разговори с британския си колега Девид Дейвис, които се проведоха в Брюксел.
Мишел Барние посочи, че макар и преговорите да вървят в правилна посока, въпроси, като сметката която Великобритания трябва да плати за напускането на този етап е най-голямата пречка за преминаването към следващата фаза – началото на преговори за ново търговско споразумение.
ЕК иска от Лондон да плати 60 милиарда евро, като компенсация за действащите споразумения. Сметка, която британското правителство смята, че е завишена.
Кабинетът на Тереза Мей се надяваше договарянето на бъдещите търговски споразумения, да започне в края на октомври, когато се срещат на лидерите на ЕС. Сега британското правителство ще трябва да изчака най-рано до декември, когато се събира Европейския съвет, заяви Барние. Той допълни, че на този етап няма съществен напредък по предстоящия развод.
Крайният срок за ЕС и Великобритания да подпишат споразумение е 2019 г., но вече все по-често се говори за вероятността изобщо да няма такова. И докато Лондон е готов за развод без договор, то според Брюксел този сценарий би довел до тежки икономически последици и за двете страни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани