Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания посрещна националния си празник на фона на каталунската сепаратистка криза

[post-views]
След парламентарните избори в Испания – краят на политическата криза все още е далече

ispaniaИспания посрещна националния си празник на фона на каталунска сепаратистка криза. Премиерът на страната Мариано Рахой даде петдневен срок на каталунското правителство да разясни дали е или не е обявило независимост, като предупреди, че Мадрид е готов да поема управлението на региона.
Хиляди каталунци, които искат областта им да остане в Испания, отбелязаха с шествие в Барселона национален празник на Испания. Участниците, някои от които с боядисани в червено и жълто лица, развяваха испански и каталунски знамена и скандираха „Да живее Испания“ и „Аз съм испанец“. Насловът на шествието беше „Каталуния да. Испания също“, в подкрепа на каталунската автономия, но вътре в Испания.
Мирната демонстрация за момент прерасната в сблъсъци между про и атнти привърженици на независимостта, което е поредното доказателство за дълбокото разделение сред самите каталунци.
По традиция националния празник на Испания, когато се честват  пристигането на Христофор Колумб в Новия свят през 1492 г., се проведе голям военен парад.
Войници и  полиция отдадоха почести на крал Фелипе Шести, който беше придружен от съпругата си Летисия и наследничките на испанския престол – принцесата на Астурия Леонор и инфанта София. Това е първата му публична изява от 3 октомври, когато във връзка с каталунската криза призова да бъде възстановен конституционният ред.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани