Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови жертви на горските пожари в Калифорния

[post-views]
Нови жертви на горските пожари в Калифорния

pojar californiaГорските пожари в северните части на американския щат Калифорния продължават да взимат жертви. Най-малко 23 души са загинали. Други 300 се водят в неизвестност. Властите обявиха, че ситуацията е „катастрофална“.
22 огромни горски пожара бушуват на територията на Северна Калифорния. Силният и горещ вятър, не само раздухва пламъците, но ги прави непредсказуеми и заключително опасни. Това затруднява значително действията на огнеборците, които четвърти ден не могат да овладеят ситуацията. Разрастващите пожари вече бяха обявени за най-големите в историята на Калифорния.

Кен Пимлот – директор на пожарната в Калифорния:

„Тези пожари са изключително активни, както през деня, така и през нощта, независимо, че тогава трябва да стихват. Не подценявайте ситуацията, защото тя е сериозна, критична и направо катастрофална.

Над 200 пожарни коли, повече от 100 единици летателна техника и 8000 пожарникари се борят спламъците. На този етап основните усилия на екипите е не толкова овладяването на огнената стихия, колкото безопасността на хората.
Като предпазна мярка цели градове в Северна Калифорния са евакуирани. До този момент огнената стихия е унищожила стотици частни имоти.
Сред най-тежко пострадал е близо 200 хилядният град Санта Роса, където огънят изпепели цели квартали.
Властите се надяват метеорологичните условия да се подобрят, за да се ограничи бедствието.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани