Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Падна столицата на ИДИЛ – подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници освободиха град Ракка

[post-views]
Падна столицата на ИДИЛ – подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници освободиха град Ракка

Syrian Democratic Forces begin offensive to liberate Raqqa raka Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили обявиха, че са освободили окончателно град Ракка от бойците на джиахдисткото движение ИДИЛ. Успехът е поредният тежък удар срещу терористичната организация, която през 2014 г. обяви града за столицата на халифата си.
Операцията по освобождаването на град Ракка продължи пет месеца, изпълнени с ожесточени битки за всеки сантиметър земя между сирийските демократични сили и бойците на ИДИЛ.
Говорителят на подкрепяните от САЩ бунтовници Телал Село обяви, че боевете са приключили и основният фокус на операцията е съсредоточен по елиминирането на спящи клетки на ИДИЛ и прочистването на града от мини и самоделни бомби.
Малко преди да обявят край на военните действия, бунтовниците, начело със Отрядите за народна защита на кюрдите в Сирия,   прочистиха двете последни места на по-сериозна съпротива – общинския стадион и сградата на националната болница
В началото на 2014 г. град Ракка беше първият голям град в Сирия, паднал под контрола на ИДИЛ и малко след това  лидерът на движениета Абу Бакр Ал Багдади го провъзгласи за столица на Халифата. Освен символично значение, градът се смяташе за основната база на джихадистите при организирането и провеждането на терористични атаки в Европа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани