Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За по-широка автономия гласуваха италианските области Ломбардия и Венето

[post-views]
За по-широка автономия гласуваха италианските области Ломбардия и Венето

Lombardiya-i-VenetoДва региона в Северна Италия гласуваха за по-широка автономия. На референдумите в неделя над 90% от избирателите в Ломбардия и Венето подкрепиха искането на местните лидери за повече финансова независимост от Рим, сочат предварителните резултати.
В Ломбардия 95% от подадените гласове са „за“ разширяване на автономията, но избирателната активност не успя да стигне 50%. В област Венето във вота са участвали 60% от имащите право на глас, а 98% от тях подкрепиха желанието на местните власти.
Италианската Конституция позволява на всеки от 20-те региона да поиска от Рим увеличаване на самоуправлението си без необходимост от референдум. Допитванията в неделя нямаха задължителен характер, но местните власти ще използват резултата, за да засилят позициите си.

Роберто Марони – областен управител на Ломбардия:

„Наясно съм, че сега имам важния ангажимент да упражня мандата, даден ми от народа на Ломбардия. Това означава да отида в Рим и да извоювам, зачитайки националното единство, повече правомощия и ресурси с оглед специфичните характеристики на региона ни.“

С положителния отговор от референдума местните власти могат да инициират преговори с централната власт.

Паоло Натале – политолог:

„Много хора тълкуват тези допитвания като упражняване на пропаганда. Вероятно Марони ще използва резултата като инструмент за привличане на вниманието към Ломбардия и към собствената му партия – Северна лига.“

И в този случай мотив за политическо действие са парите – крайната цел на двата региона е намаляване на фискалния дефицит, разликата между данъците, които внасят в държавната хазна и средствата, които тя им връща като инвестиции.

Най-ново

Единична публикация

Избрани