Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай с нов велик лидер – Си Дзинпин наравно с Мао Дзъдун

[post-views]
Китай трябва да се стреми към мирно съединяване с Тайван, заяви Ли Къцян в доклада си пред китайския парламент

china kitai si dzinpinКитайската комунистическа партия постави лидера си Си Дзинпин на едно историческо ниво със създателя на модерен Китай Мао Дзъдун, като постави името и идеологията му в конституцията. С промените всеки, който реши да се противопостави на Си ще се смята като директна заплаха за комунистическата партия.
Гласуването за промените в китайската конституция се оказаха кулминацията на започналия преди седмица конгрес на Китайската комунистическа партия. Това е най-значимото събитие в политическия календар на страната, защото се провежда един път на пет години, и в него се задават основните принципи на управлението на комунистическа държава.
След промените в Конституция, освен мислите на Мао Дзъндун, китайските ученици и студенти вече ще изучават и тези на Си Дзинпин, които са формулирани като „ мислите на Си Дзинпин върху социализма с китайски черти за новата епоха“.
Според идеологията на Си партията има абсолютното лидерство над армията, продължаване на борбата срещу корупцията, развитието на инициативата „новия път на коприната, както и териториалната цялост на страната.
Си Дзин Пин е вторият лидер, който ще има едноименна идеология след Мао Дзъдун. Другото името вписано в китайската конституция е на Дън Сяопин,  който прокарва икономически реформа в Китай, но е залегнало в конституцията едва след смъртта му.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани