Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мистерията се разплита – Линдън Джонсън замесен в убийството на Кенеди?

[post-views]
Националният архив на САЩ разсекрети документи за убийството на президента Кенеди

kenediБелият дом разсекрети повече от 2800 документа, свързани с убийството на президента Джон Кенеди през 1963 г. Архивът бе публикуван след изрична заповед на настоящия американски президент Доналд Тръмп. Той отбеляза, че засега оставя няколкостотин документа с гриф „Строго секретно“, по препоръка на службите за сигурност.
Националният архив на САЩ публикува 88% от досиетата по случая „Кенеди“. Около 300 документа остават засекретени по настояване на ЦРУ и ФБР. Според службите те са твърде поверителни и биха застрашили националната сигурност.
Преди дни президентът Доналд Тръмп заяви, че американците имат правото да знаят истината. Той иска да се увери, че има пълна прозрачност по случая и даде на правителствените агенции срок от 180 дни, до 26 април 2018 г., да прегледат статута останалите документи и да аргументират забраната за публикуването им.
Убийството на президента Кенеди преди 54 години е една от най-големите мистерии в американската история. Разсекретените към момента документи намекват връзка на президента Линдън Джонсън с убийството на предшественика му. Става ясно също, че физическият ликвидатор на Кенеди – Ли Харви Осуалд е бил следен от ФБР в месеците преди нападението. Разкрити са и подробности за различните опити на ЦРУ да убие чуждестранни лидери, като част от разследването дали убийството на президента е подготвено от Куба или СССР.
Руското външно министерство от своя страна заяви, че опитите Кремъл да бъде замесен в убийството на Кенеди са „дивашки инсинуации“, които предизвикват потрес.

Най-ново

Единична публикация

Избрани