Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Каталуния обяви независимост – Мадрид задейства „ядрената клауза”

[post-views]
Каталуния обяви независимост – Мадрид задейства „ядрената клауза”

CataluniaИндексите на фондовата борса в Мадрид паднаха с между 2 и 6% след като регионалният парламент в Каталуния прокара резолюция за едностранно обявяване на независимост. Веднага след това  Испанският сенат активира „ядрената клауза“ на Конституцията и отне автономията на областта.  Европейската комисия отказа коментар.
Парламентът на областта прие предложението за учредяване на „Каталунска република като независима, суверенна, демократична и социална държава“ и с резултат 70 гласа за, 10 против и два недействителни обяви независимостта на Каталуния от Испания.  Депутатите започнаха процедурата по конституиране на новата държава и приемането на основния ѝ закон. Опозицията бойкотира гласуването и напусна пленарната зала.
Местният лидер Карлес Пучдемон изтъкна, че парламентът съвсем законно  предприе дълго чакана и изстрадана крачка .

Карлес Пучдемон – премиер на автономна област Каталуния:

„ Идва време, в което от нас ще зависи да запазим пулса на тази страна, да я запазим преди всичко в рамките на мира, гражданските права и достойнството, както винаги е било и винаги ще бъде.“

С възгласи „Да живее Каталуния! и Да живее Републиката!“ сепаратистките лидери напуснаха парламента, а въодушевлението се пренесе и по улиците на Барселона.
Испанският премиер Мариано Рахой свика извънредно парламентарно заседание и призова гражданите да запазят спокойствие. Той увери, че в Каталуния ще бъде възстановено върховенството на закона. Минути след декларацията за независимост, Сенатът в Мадрид обяви, че задейства „ядрената клауза“ на Испаннската конституция, чрез която суспендира автономията на областта и налага пряк правителствен контрол над нея.

Най-ново

Единична публикация

Избрани