Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След едностранно обявената независимост каталунските лидери ще бъдат съдени за преврат

[post-views]
В Мадрид започва „делото на всички дела“: На подсъдимата скамейка са бившите каталунски лидери

kataluniaИспанският главен прокурор Хосе Мануел Маса обяви какви обвинения ще предяви в съда срещу членовете на каталунското правителство и парламент. Те ще бъдат разследвани за преврат, държавна измяна и злоупотреби, след като в края на миналата седмица обявиха автономната област за независима.
Прокурорът спести на каталунските лидери заповедта за незабавен арест, включително на премиера Карлес Пучдемон, но ги призова да се явят пред съда в Мадрид, за да отговарят за действията си от 27 октомври.
Междувременно, в първия работен ден след отнемането на автономията на Каталуния и уволнението на всички представители на регионалната власт, централното правителство нареди на каталунските лидери да съберат личните си вещи и да освободят работните си места до няколко часа. Вътрешният министър Сойдо предупреди, че ако някой от местните политици се опита да изпълнява официални функции, към списъка ще бъдат прибавени и криминални обвинения.
От началото на кризата в петък, Каталуния е раздирана от протести – за и против независимостта. Повече от 300 хиляди души, според местната полиция, и около милион, според представители на правителството протестираха в неделя в подкрепа на териториалната цялост на Испания. Те насърчаваха и гласуването на предсрочните избори на 21 декември, свикани по силата на приложената от Мадрид клауза на чл. 155 от Конституцията на Испания. Демонстрациите минаха относително спокойно с изключение на някои радикални прояви срещу поддръжниците на независимостта, при които се стигна до изолирани сблъсъци с подчинената на каталунското правителство полиция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани