Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кюрдският лидер се оттегли от властта – последваха масови сблъсъци пред парламента в Ербил

[post-views]
Референдумите – модерният опит за държавообразуване

24 - Iraq_Kurdish_Referend_MathПрезидентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани обяви, че се оттегля от поста си. Решението му идва само месец след референдума за независимост на северния регион и предизвика масови сблъсъци пред кюрдския парламент в Ербил.
Кюрдският лидер Масуд Барзани инструктира местните депутати да разпределят правомощията му между премиера, парламента и съдебната власт. В първото си телевизионно изявление след произведения преди месец референдум, той обвини за кризата в региона централното правителство в Багдад.

Масуд Барзани – президент на автономен регион Иракски Кюрдистан:

„Кюрдската пешмерга изигра основна роля в боевете от операцията край Мосул. Без пешмергата, иракската армия никога нямаше да успее да освободи града. Мислехме, че в замяна международната общност ще възнагради бойците и народа на Кюрдистан с независимост.“

Напрежението в Ербил ескалира в неделя и край сградата на парламента се чуваха изстрели. Според местните медии привърженици на Барзани са опитали да щурмуват парламента, но силите за сигурност са осуетили опита. Представители на опозиционния Патриотичен съюз на Кюрдистан заявиха, че техни офиси също са били атакувани.

Най-ново

Единична публикация

Избрани