Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

7,3 по Рихтер удари Ирак и Иран – трусът взе десетки жертви, хиляди са ранените

[post-views]
7,3 по Рихтер удари Ирак и Иран – трусът взе десетки жертви, хиляди са ранените

zemetresenie Iran-IrakБлизо 400 станаха жертвите при силното земетресение от 7,3 по скалата на Рихтер, което удари планинския район на границата между Ирак и Иран. Ранените са хиляди. Най-тежка е ситуацията в Иран, където над 70 хиляди души са без дом.
Иранската провинция Керманшах пострада най-тежко от труса, който беше регистриран на 32 км дълбочина в иракския кюрдски регион Сюлеймания.
По-голямата част от загиналите и пострадалите са в иранския пограничен град Сарпол–е Захаб, където земетресението причини огромни щети.
Според иранската държавна информационна агенция ИРНА ранените са над 7000. Властите очакват броя на загиналите да се увеличи, защото спасителните екипи не са достигнали до по- отдалечените планински населени места в района на земния трус.
Земетресението е причинило и мащабни свлачища, което допълнително е затруднило спасителните операции, както и продължаващите вторични труса.
На много места е прекъснато електрозахранването.
Иракските властите съобщават за най-малко 7 смъртни случая.
Земетресението е било усетено както в столиците на Ирак и Иран, така и в Турция и Израел.
Една от причините за големия брой жертви е нискокачественото строителство. По данни на ООН в радиус на 100 км от епицентъра на земния трус живеят 1,8 милиона души.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани