Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Header
Търсене
Close this search box.
Как се хранят три армии
Favicon_File

Михаил Григоров

1-1Полковник о. з. д-р Харитон Начев тази година навърши 90 години. Той е от Врачанския край и е роден през юни 1927 г. Завършва гимназия във Враца през 1946 г. и кандидатства в Софийския университет във Ветеринарномедицинския факултет. Завършва ветеринарна медицина през 1951 г.

Ходи бавно, но изправен.  Няма как да е иначе, защото е потомък на храбър български войник, загинал през 1916 г. в битките за Добруджа  през Първата световна война. Освен това е кръстен на прочутия войвода поп Харитон, загинал по време на Априлското въстание край Дряновския манастир през май 1876 г. През цялата си служба в Българската армия работи за осигуряване на прехраната на войските. Ето какво ми разказа той.

След като завършва ветеринарна медицина през юли 1951 г., е изпратен в Крумовград да се бори с шапа. През септември обаче получава повиквателна от Врачанското военно окръжие да си дослужи войнишката служба в Оряхово. В същото време ветеринарният лекар на полка му се разболява. Командирът на полка изпада в паника, обажда се на министъра на отбраната и след като става ясно, че в полка има ветеринарен лекар, д-р Начев само след 20 дни войнишка служба е назначен за началник на ветеринарната служба със звание старши лейтенант. Това е важно, защото полкът е дислоциран край гр. Кула, армията ползва много коне по това време, а условията са тежки и много от конете заболяват. Командирът на полка дава всички правомощия на младия ветеринарен лекар да организира лечебница, за да лекува конете, като той започва да помага за животните и на местните хора. Казва, че тогавашните ветеринарни лекарства са били много добри, защото се доставят от Германия. През 1952 г. по негова молба го преместват в полка в Крумовград като началник на ветеринарната служба. В полка има и медицинска служба. Преди всяко занятие д-р Начев определя кои коне ще теглят оръдията. В онези години

артилерията се тегли от коне

Едни огромни жълто-кафяви коне, с още по-огромни копита, унгарска порода. След Крумовград отива в дивизията в Плевен, след това пак в Крумовград, при генерал Карамфилов, който по-късно построи НДК. Войската на Карамфилов пази границата от Крумовград, Кърджалийско до Факия, Бургаско. Навсякъде има бункери с хранителни запаси, които са за артилерийските разчети по границата. Д-р Начев се грижи за конете и за снабдяването на поделенията в бригадата с хранителни продукти и това е от 1957 до 1962 г.

Два пъти в годината продуктите в складовете и бункерите се проверяват. Пътува с всичко, което има под ръка – пеша, с кон, мотоциклет, кола. Стриктно следи сроковете на годност, не допуска нито един развален продукт. В Елхово наблюдава и свиневъдното стопанство. Работи в пряко взаимодействие с граничния отряд в Елхово. След 1962 г. служи повече от 10 години в Щаба на Трета армия като армейски ветеринарен лекар.

През това време вече ветеринарната служба се реформира и става звено за

ветеринарно-санитарен контрол

В трите тогавашни български армии има по един отряд за ветеринарно-санитарен контрол, оборудван със съответните лаборатории. Всеки отряд си има автомобил и шофьор за вземане на проби. Продуктите на всички предприятия от хранително-вкусовата промишленост, които снабдяват армията, се проверява от тези отряди. Това става съвместно с лекарите от санитарно-епидемичния отряд към армията. Участва в създаването и поддържането на всички спомагателни стопанства към армията, които по-късно стават свиневъдни комплекси. Тези комплекси обслужват армията от Дунав до турската граница. В Сливен създават хладилна работилница и снабдяват всички части с хладилници. Постепенно, с много усилия, се достига до ресторантско хранене на войските.

По време на учението „Родопи” на Варшавския договор покрай гръцката граница д-р Начев отговаря за снабдяването на войските с хранителни продукти. Организират дори 

полеви кланици за телешко и агнешко месо

6-6като е осигурен и автохладилен транспорт. Дори маршал Якубовски проявява интерес към хладилния фургон, с който се превозва месото. Фургонът е немски, с шведски хладилен апарат. Със заповед на министъра на отбраната Начев е изпратен на едногодишен курс за повишаване на квалификацията във Ветеринарния факултет на Софийския университет.

За полигона в Ново село в ония години създава свинекомплекс с около 700 свине, две стада с  500 овце за мляко, кравеферма с телеугоителен комплекс, а по-късно и пчелин с 250 пчелни семейства.

Идва моментът и да се премести в София. В командването на Сухопътни войски се открива подходяща длъжност за него. На тази длъжност той има задачата да контролира качеството на храните в трите армии и работата на трите санитарни отряда към тях. Отпускат се и щатове за санитарни отряди за военно  време с автолаборатории. Щатовете са за по три отряда за армия, а лабораториите се оборудват с най-добрата и скъпа техника за времето, включително и за изследване на радиокативност.

Д-р Начев става свидетел и на това, как се подготвя свинското месо, което

изнасяме за Шести американски флот

от един от големите наши месокомбинати. Впечатлен е от мерките за хигиена, които американците изискват да се прилагат.

5-5По това време вече в армията е създаден и Институт по тила. Към института има лаборатории за физико-химически изследвания, за бактеорологични изследвания, по радиология и токсикология, в който работят лекари и най-различен технически персонал.

Полковник Начев служи в армията от 1951 до 1981 г. Както уточнява той: „Имам 30 години и 20 дни офицерска служба”.

И още десет като цивилен. Защото по заповед на генерал Добри Джуров започва да се занимава със създаване на пчелни семейства за войската. Едва ли има друга държава, където да е правено такова нещо, казва той. Създават десет пчелина в районите, където има най-добра паша за пчелите. В пчелините работят квалифицирани пчелари, разполагат и със собствен транспорт. В тези пчелини има  над 2000 пчелни семейства.  Те се ръководят лично от д-р Начев, като всяка година пчеларите минават обучение и обмяна на опит. От тези пчелини се добиват над 25 т високачествен пчелен мед. Този мед отива в гарнизонните столове, а големите свинекомплекси са вече над 30 и ресторантското хранене е въведено навсякъде. По това време в страната се добиват над 10 000 т пчелен мед.

Д-р Начев е член и на ръководството на Института по тила, осигурява с хранителни продукти всички гарнизонни столове в София и в поделенията – като танковата бригада, Военната болница, Банкя и т. н. Повече от 10 години той е председател на Гарнизонната комисия за осигуряване на хранителни продукти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Telegram

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

 

За да получавате всички новини за Българската армия, изтеглете мобилното приложение ARMYMEDIABG от тук

Най-ново

Единична публикация

Избрани