Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Турция уволнила 25% от дипломатите си след неуспешния опит за преврат

[post-views]
САЩ изключиха Турция от програмата F-35

turkey-usaЕдна четвърт от дипломатите в турското Министерство на външните работи са уволнени по време на разследванията на опита за преврат от юли м.г., заяви шефът на ведомството Мевлют Чавушоглу, цитиран от информационните агенции. Тези служители били отстранени на базата на „сериозни документи“. Чавушоглу разясни, че имало малко случаи, в които отстранените дипломати са върнати на работа, което показвало, че министерството „не е извършило грешки“ по време на направените проверки на служителите.
Властта в Анкара смята за основен организатор на опита за преврат от юли м.г. живеещия в изгнание в САЩ мюсюлмански проповедник Фетуллах Гюлен и настоява той да бъде върнат в Турция, за да се изправи пред правосъдието. Вашингтон обаче засега отказва, което създава сериозно напрежение между двете страни. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че отговорността за това е само на САЩ, предаде БГНЕС. „Не е тайна, че отношенията между Турция и САЩ преживяват лоши времена“, заяви той. Причините за това са, че според турските власти САЩ въоръжават смятаната от Анкара за терористична организация ПКК, както и че „САЩ все още не са стартирали на своята територия разследването на терористичната организация ФЕТО на Фетуллах Гюлен“, обясни в реч в парламента Чавушоглу. Външният министър подчерта, че всички проблеми между Турция и САЩ могат да бъдат решени по пътя на диалога, преговорите между президент на двете страни продължавали. Дипломат номер 1 определи като успешна визитата в САЩ на премиера Бинали Йълдъръм, която се състоя миналата седмица.
Междувременно съветникът на турския президент Реджеп Ердоган и депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Али Арслан намекна, че скоро може да има рокади в правителството, писа в. „Хюриет“. Според него на предстоящия конгрес на партията е много вероятно да бъдат направени промени в начина за взимане на решения, както и в ръководните органи. „Преди или след тези промени може да има отново промяна в кабинета“, прогнозира Арслан. Според него Ердоган „има за цел да разтърси ПСР и да я накара да си върне предишната динамичност“.

АКЦИЯ
Турция арестува 60 бивши служители на тайните служби по подозрения за участие в неуспешния опит за преврат от юли 2016 г., съобщи Анадолската агенция. Прокуратурата е издала заповед за задържането на 108 души. Спецоперации по издирването им са осъществени в 30 турски провинции.

Източник:в.“Сега“

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани