Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доналд Тръмп: Северна Корея е спонсор на тероризма

[post-views]
Доналд Тръмп: Северна Корея е спонсор на тероризма

DonaldАмериканският президент Доналд Тръмп обяви Северна Корея за държава – спонсор на тероризма и върна въоръжения с ядрено оръжие комунистически режим в „черния списък“ с враговете на Вашингтон, където са още Иран, Судан и Сирия. Това ще доведе до налагането на допълнителни, още по-строги санкции, допълни държавният глава, а решението му получи одобрението и на японските власти.
Мярката беше решена само седмица след завръщането на Доналд Тръмп от обиколка в Азия, по време на която сдържането на режима в Пхенян се превърна в централна тема. Това трябваше да се случи много, много отдавна, заяви Тръмп и подчерта, че Северна Корея не просто заплашва света с ядрено унищожение, но и подкрепя терористични действия на чужда територия.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Това решение предполага да бъдат наложени нови наказания на Северна Корея и свързаните с нея лица и същевременно подкрепя стратегията ни за оказване на максимален натиск върху този престъпен режим и изолирането му.“

Ефектът от направената декларация ще има ограничен практически ефект, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън. Според него санкциите ще послужат по-скоро да откажат трети страни от преговори с Пхенян.

Брус Клингнер – бивш служител на ЦРУ, старши научен сътрудник, фондация „Херитидж“:

„Е, това със сигурност ще разгневи Северна Корея, но това е все едно да кажем, че не бива да арестуваме Ал Капоне, защото ще се ядоса. Американското право трябва да се прилага, независимо от реакциите на засегнатите. Така че, натискът върху Северна Корея ще се увеличи.“

Северна Корея отново е в списъка със спонсорите на тероризма, след като беше извадена от него през 2008 г. по време на президента Буш като част от сделка за ядреното ѝ разоръжаване.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани