Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Политическа криза в Германия: Меркел готова за предсрочни избори

[post-views]
Германският парламент отхвърли предложение за доставка на ракети „Таурус“ на Украйна

germaniq-bundestagГерманският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да подаде оставка, заради провала на преговорите за създаване на коалиционно правителство. Меркел допълни, че би предпочела предсрочни избори, отколкото да оглави правителство на малцинството.
В първото си телевизионно интервю след провала на преговорите германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не се страхува от нищо.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„Никога не съм имала планове да оглавя правителство на малцинството, но ще изчакам следващите няколко дни, като засега не изключвам варианта за нови избори.“

Меркел намекна, че не възнамерява да подава оставка или да се оттегли от ръководната си позиция в нейния Християндемократически съюз. Германският президент Франк Валтер Щайнмаейр призова парламентарно представените партии да подновят опитите за сформирането на правителство, за да се излезе от сегашна безпрецедентна политическа ситуация.

Франк Валтер Щайнмаейр – президент на Германия:

„Всички политически партии, които влязоха в парламента са ангажирани да представляват обществения интерес. Те служат на нашата страна и затова очаквам от всички да подновят опитите да формират правителство.“
 

Апелът на Щайнмаейр е насочен към партията на Свободните демократи, които реално се оттеглиха от преговорите и към Социалдемократическия съюз на Мартин Шулц, който в понеделник категорично отхвърли нова коалиция с Меркел.
Според последните социологически проучвания, при нови избори резултатите ще бъдат подобни на тези през септември.
Единствено партията на Зелените се очаква да се представи по-добре при един вот.
Много политически анализатори смятат, че при нови избори ще има нов тласък на крайно-десните партии като неонацистката „Алтернатива за Германия“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани