Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковникът от запаса Сотир Докторов на 90 години: „И втори живот да имам, пак ще го посветя на армията“

[post-views]
Полковникът от запаса Сотир Докторов на 90 години: „И втори живот да имам, пак ще го посветя на армията“


DSC06956„От 1970 до 1982 г. бях началник на Военния клуб, тогава Дом на Народната армия. Главните задачи бяха в областта на културно-просветната и художествената дейност. Създадени бяха много състави и индивидуални изпълнители, които осигуряваха концертите и други важни събития. Не се жалеха сили и енергия. Стремяхме се да издигаме културното равнище на кадровите офицери и сержанти, на наборните войници и на запасното войнство.“ заяви наскоро полковникът от запаса Сотир Докторов. А само преди дни той навърши 90 години. И продължава да идва във Военния клуб в Пловдив като почетен председател на Общинската организация на СОСЗР.

Когато го видиш как върви по площада с бодра крачка и бързо изкачва стълбите на клуба, не може да не се запиташ само годините ли определят възрастта на човек. Полковникът от запаса Сотир Докторов е започнал службата си в Българската армия през 1946 г., като войник-свързочник. След това е завършил ШЗО, военно училище и Военна академия. Офицерската му кариера е преминала предимно в свързочни формирования на 2-ра армия, но е бил и 4 години в Министерството на отбраната, както и началник на Военен клуб – Пловдив. След пенсионирането си през 1988 г. е избран за председател на Комитета на запасните офицери в Пловдив. По-късно, след възстановяването на Съюза на офицерите и сержантите от запаса през 1990 г., става председател на Общинския съвет на СОСЗР, а сега е негов почетен председател. През 2002 г. със заповед на министъра на отбраната получава награден знак „За вярна служба под знамената” – трета степен, за дългогодишна служба в Българската армия и принос в дейността на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Какви са били първите стъпки при възстановяването на СОСЗР? На 10 декември 1989 г. се срещнахме с началника на градското военно управление полковник Петко Гочев. Информирахме го за нашите намерения, цели и задачи по създаването на общинската организация на запасните офицери. Той ни подкрепи и изрази мнение, че такава организация е необходима, което ни окуражи. В следващите няколко дни направихме подготовка за среща на запасното войнство в Пловдив за учредяване на Съюз на офицерите от запаса. То се проведе на 13 декември и премина при доста бурни дискусии, но одобри инициативата ни, връща се назад във времето полковникът от запаса Сотир Докторов.
Дейността е продължила със срещи с офицери и сержанти от запаса в отделните кметства. На 28 декември 1989 г. в ДНА – Пловдив, е било свикано общо събрание, в което са участвали над 500 военнослужещи от Пловдивския гарнизон. Всички категорично са застанали зад идеята да бъде изграден силен, единен и мощен съюз на цялото запасно войнство. Препоръчано е било уставът на новия съюз да се опира на целите и задачите си на съществувалия до 1946 г. Съюз на запасните офицери, запасните подофицери и бойците от фронта. И по такъв начин да се получи пълна приемственост.
По-късно разбрахме, продължава спомените си Сотир Докторов, че не може събранието да учредява съюз без устав и конгрес. Но тогава не се вълнувахме за процедурните правила, още повече че все още нямаше промяна в законодателството и конституцията по отношение на гражданските сдружения.

IMG_0579
И сам воинът е воин – през паметника на Съединението в Пловдив.
Как е станал председател на Общинския съвет на СОСЗР? Като офицер, когато бях началник на Военния клуб, аз подпомагах процесите на работа с комитетите на запасните офицери. Още през 1970 г. в Пловдив имаше сформиран такъв комитет. Бях осигурил възможности за дейност, особено по изграждане на Хора на запасните офицери. Подпомагах ги със специалисти, диригенти, осигурявах им материална база, репетиционни зали, давах им и автобуса на клуба за участие в концертни програми в поделения на Българската армия. Когато се пенсионирах през 1988 г., бях избран за председател на Комитета на запасните офицери в Пловдив. След промените в страната през 1990 г. и възстановяването на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, бях избран за председател на Общинския съвет, а след това подпомогнах процеса за изграждането на структурите на окръжната, сега областната организация на Съюза по места. Сега съм почетен председател на Общинската организация, обяснява полковникът от запаса Докторов.
И отново се връща във времето, когато е бил началник на Военния клуб в Пловдив. Посочва и някои конкретни данни. В клуба е имало над 30 състава. Само смесеният хор с оркестъра е наброявал над 120 души. А общо самодейците са били около 2100. Те са участвали безплатно в проявите. Ръководителите, с малки изключения, не са били на щат, а са взимали хонорари между 50–60 лв. на месец.

За постигнатите успехи полковникът от запаса Сотир Докторов дава пример с киноклуба, награждаван в конкурси зад граница. А на  фестивал в Япония е взел първото място с филма „Утре войната ще свърши”.
Военният клуб е имал собствен театър, който е  печелил средства. Т.нар. естраден състав е донесъл само от един спектакъл в Стара Загора16 хил. лв. Някои от проявите подсилвали известни артисти от София. Известно е, че в Пловдивския военен клуб е започнала кариерата на големия Емил Димитров, когато е отбивал наборната си служба  в града. Всяка събота е имало безплатни кинопрожекции и концерти. Може да се каже, заключава полковникът от запаса, че Военният клуб беше огнище на културата за града и от него тръгнаха много таланти, които участваха в многобройните кръжоци и състави.

DSC07292
И на 90 години полковникът от запаса Сотир Докторов е активен участник и в работата на Пловдивската областна организация на СОСЗР.
Не се ли е уморил от дългогодишната си дейност в СОСЗР? Отговаря, че е посветил живота си на военнослужещите от запаса и резерва. Заявява, че СОСЗР е една родолюбива национална организация, която има за цел преди всичко да работи за националните интереси на нашата страна, военнопрофесионалната подготовка, подпомагане на процесите на демократизацията и осъществяване на всичко онова, което е необходимо за една правова държава. И както и в други случаи, полковникът от запаса Сотир Докторов подчертава, че силата на СОСЗР е в здравите връзки с Българската армия. И без декларативност съвсем откровено казва: „И втори живот да имам, пак ще го посветя на армията ни!

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани