Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Остри сблъсъци се очакват днес в гръцкия парламент по оръжейна сделка със Саудитска Арабия

[post-views]
Гръцкият парламент одобри две военни споразумения със Саудитска Арабия

greece_parliamentОстри сблъсъци се очакват днес в гръцкия парламент между правителство и опозиция, след като бяха направени нови разкрития около скандална оръжейна сделка със Саудитска Арабия, която се предполага, че е била сключена в условия на корупция, съобщават гръцките медии.
Дебатът по тази сделка бе поискан от главната опозиционна партия Нова демокрация и трябваше да се състои в края на миналата седмица, но заради отсъствието на премиера Алексис Ципрас от страната, бе отложен за днес.
Консерваторите смятат, че основен виновник за тази корупционна, според тях, сделка е военният министър Панос Каменос, тъй като при нейното сключване като посредник е участвал гръцки предприемач, а не е имало междудържавно споразумение, както твърди самият министър.
Смята се, че премиерът Ципрас, който поиска дебатът да бъде преместен за тази седмица, е бил посъветван от близкото си обкръжение да защити своя министър и да оповести в парламента анулиране на покупко-продажбата на муниции за Саудитска Арабия.
Някои издания определиха избухналия скандал около тази сделка като първи сигнал за дистанциране на коалиционните партньори в правителството. Действията на военния министър бяха порицани не само от опозицията, но и от представители от управляващата левица СИРИЗА.
Някои анализатори предполагат, че за да излезе от тази критична ситуация, премиерът Ципрас вероятно ще отстоява тезата, че скандалът около оръжейната сделка със Саудитска Арабия е бил спретнат от консерваторите, за да притиснат кабинета в момент, когато икономическите показатели на страната вървят към подобрение.
Сделката е на стойност 66 млн. евро. Освен по нея, междувременно на бял свят излязоха и други разкрития за действия и пропуски на Панос Каменос в министерство на отбраната.
Консерваторите от Нова демокрация твърдят, че дарение в размер на 78 млн. евро от Обединените арабски емирства за гръцката държава е било обвързано с предоставяне на боеприпаси за Абу Даби без да е налице официално споразумение с Гърция. Смята се отново, че и тази сделка, както в случая с мунициите за Саудитска Арабия, е станала с посредник.
В момента прокуратурата в Гърция е започнала предварителна проверка, за да установи дали сделката е била правомерна. Партията Нова демокрация пък притиска премиера Алексис Ципрас за това, че досега той е мълчал за тази сделка, при която 300 хиляди снаряди са били продадени на Саудитска Арабия.
Самият военен министър Панос Каменос отхвърля обвиненията, като казва, че има споразумение със Саудитска Арабия.
Страстите около оръжейната сделка се разпалиха преди няколко месеца, след като стана известно, че са се водили преговори, които са довели до подписването на споразумение на министерството на отбраната на Гърция със Саудитска Арабия за продажбата и доставката на тези муниции за нуждите на танковете на саудитците.
Мунициите са били необходими на правителството на Саудитска Арабия за продължаващите военни операции в Йемен, довели до прогонването на стотици хиляди мирни граждани.
Твърди се, че подписването на междудържавното споразумение е станало с помощта на гръцкия предприемач Василис Пападопулос, участвал в сделката като представител на саудитците.
Документът е подписан на 13 юни на летище Микра в Солун при доста съмнителни условия, тъй като часове преди това гръцкото посолство в Рияд е информирало компетентните служби в министерството на отбраната на Гърция, че саудитците са пренебрегнали действията на така наречения посредник.
Освен покупката на боеприпаси за танковете, в споразумението е била включена и опция за възможна продажба на Рияд и на авиационни бомби от типа МК-82 и МК-83, тъй като представителят на Саудитска Арабия я е поставил като необходимо условие за финализиране на сделката.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани