Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Под тревога: Евакуират остров Бали заради вулкана Агунг

[post-views]
Под тревога: Евакуират остров Бали заради вулкана Агунг

agungПродължава евакуацията на индонезийския остров Бали, заради вулкана Агунг. Властите са наредили на над 100 хиляди души да напуснат домовете си. Заради кризисната ситуация МВнР съобщи, че по нареждането на министър Екатерина Захариева, е създаден кризисен център. По данни на външното ни министерство, 10 души са се свързали с посолството ни в Джакарта, за да информират за местоположението си.
Властите на остров Бали, който е една от най-известните туристически дестинации в света, обявиха най-високата степен за тревога, след като вулканът Агунг започна да изригва магма и пепел.
През деня беше разширена и ограничителната зона, която е 10 километра с радиус от кратера на вулкана.
От съображение за сигурност, основното летище на острова остава затворено, което блокира хиляди туристи. За сега няма данни сред тях да има български граждани.
От външното ни министерство посочват, че на втория етаж на летището в Бали функционира информационно бюро за гражданите от ЕС, където те могат да получат подробна информация. От ведомството препоръчват да се избягват пътуванията до Бали.
Планината Агунг, където се намира едноименния вулкан се събуди в началото на септември, което позволи на индонезийските власти да се подготвят за критичната ситуация.
При последното изригване на вулкана през 1963г загинаха над 1500 души, причината е отказът на много хора да се евакуират.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани