Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Чистката в Турция продължава

[post-views]
Чистката в Турция продължава

turciia-znameНова чистка в Турция. Прокуратурата на страната обяви, че е издала заповеди за арести на 360 души. Те са заподозрени във връзки с мрежата на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния военен преврат през лятото на 2016г.
В новия списък с арести освен военни има и две дузини държавни служители. По-голямата част от военните са офицери на активна служба, както от сухопътните, така и от военновъздушните сили на страната.
Предстоящите арести идват по-малко от седмица след задържането на повече от 700 души, също заподозрени във връзки с мрежата на Фетуллах Гюлен ФЕТО.
От преврата през юли мината година до днес, турските властите са задържали над 55 хиляди души, като за да бъдат изслушани делата срещу тях Анкара създаде десетки Специализирани съдилища.
Други 150 хиляди държавни служители бяха уволнени. Сред тях освен военни и шефове на полицията, има прокурори, университетски преподаватели, учители и журналисти.
Някога близък съюзник на президента Реджеп Таийп Ердоган, живеещият в доброволно изгнание Гюлен е смъртен враг на Турция, която освен за преврата, го обвинява, че се опитва да създаде „държава в държавата“.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани