Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.
Със Саудитска Арабия ще борим тероризма

sn BB SABI - 1Намерение за отваряне на посолство; търговски сътрудничества в транспорта, туризма и земеделието; съвместна борба с тероризма. Това са официалните резултати от знаковата визита на премиера Бойко Борисов, на няколко от министрите му и на бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски в Саудитска Арабия. Посещението на Борисов бе първото на такова ниво между София и Рияд. Борисов разговаря с държавния глава Крал Салман и престолонаследника Мохамед бин Салман Ал-Сауд.
От саудитския зам.-министър на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси д-р Абед Ал-Саадун Борисов беше информиран, че петролното кралство е заинтересовано от засилване на бизнес връзките с България. По неговите думи страната му има интерес от сътрудничество с българския бизнес в областта на индустрията, металургията, строителството и производството на строителни материали, както и при изграждане на инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници – област, в която България разполага с висококвалифицирани специалисти.
Борисов се съгласи и изтъкна, че като „важен транзитен център на енергийни потоци от Централна Азия и Близкия изток към Европа България е заинтересована от засилване на диалога и сътрудничеството между страните производители” като Саудитска Арабия. 
България може да има много добро сътрудничество в сектор „сигурност” със Саудитска Арабия, защото тя успешно участва в борбата срещу тероризма и срещу „Ислямска държава”, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
„Те имат добри специалисти и изградена система, която работи. Обсъдихме подписването на споразумение за обмен на информация в тази област, за да бъдем по-ефективни в борбата с тероризма”, смята вицепремиерът.
Визитата не се размина и без противоречия, тъй като по пътя си към петролното кралство българският правителствен самолет не беше допуснат да прелети през Иран – основният външнополитически противник на Саудитска Арабия.
Изтъкнатата от иранците причина – разминаване в заявените технически параметри на полета. Така или иначе, Борисов и министрите му кацнаха „живи и здрави” в Рияд, по думите на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Впоследствие тя имаше възможност да обсъди с колегата си Адел Ал-Джубейр стъпките към откриване на посолство на България в Рияд през първата половина на 2018.
Има възможност страната ни да получи имот или да наеме сграда в столицата.
Захариева запозна Джубейр и с постиженията на българския бизнес, които могат да представляват интерес за саудитски инвестиции – високата квалификация на човешкия капитал (България има най-много ИТ специалисти на глава от населението в Европа), с развитието на фармацията, електрониката и старт-ъп компаниите, към които има голям интерес за финансиране от целия свят.
„Всеки четвърти компонент на вашия автомобил е произведен в България”, каза министър Захариева на министър Ал-Джубейр. Той от своя страна заяви, че за инвестиции в България могат да се отключат средства от огромния фонд за инвестиции на Саудитска Арабия, който в следващите години може да стане най-големият подобен в света с активи над 2 трилиона долара. 
„Исторически важно” за България посещение отчете транспортният министър Ивайло Московски. Той заяви, че представители на саудитския бизнес са били запознати с възможностите за инвестиции у нас, а той и колегите му ще подготвят споразумение за сътрудничество между двете страни в сферата на въздушния и морския транспорт.
 „В Рияд също се прави проект за изграждане на метро и това дава възможност на наши фирми да се включат в него”, посочи Московски.
Очакваме саудитски инвестиции в българския туризъм, „и то не само в хотели с висока категория в столицата”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни, че ще се подготви съвместен туристически форум в Рияд догодина, а самият Мохамед бин Салман дал идеята да се работи за създаване на връзки между туроператорите. По думите й „саудитците се интересуват от опита ни в занаятчийството и в работата с културното наследство”. Възможности за търговия и сътрудничество в областта на земеделието пък видя ресорният министър Румен Порожанов, също част от делегацията на Борисов. „В страната има две големи ферми за крави – едната за 60 хиляди, другата със 120 хиляди бройки, които обаче се нуждаят от изхранване, така че има възможности за добри комуникации”, посочи Порожанов, който подписа редица споразумения за сътрудничество в неговата сфера с арабската страна. 
Според почетния гост Симеон Сакскобургготски „има достатъчно положителни сигнали за отношенията между България и Саудитска Арабия”. „Фактът, че България е в Европейския съюз, е много важен, но има и други допирни точки, а Саудитска Арабия е важна за региона и може да помогне на България”, допълни Сакскобургготски.

Karakachanov3Престолонаследникът и министър на отбраната Ал Сауд: 
Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си

Престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал-Сауд посети министър-председателя Бойко Борисов в резиденция „Крал Сауд“, където българският премиер бе настанен по време на визитата си. Разговорите се състояха след срещата на Борисов с крал Салман бин Абдул-Азиз Ал-Сауд като потвърждение на постигнатите договорености. „Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си“, посочи престолонаследникът Мохамед бин Салман Ал-Сауд, който е и първи вицепремиер и министър на отбраната.
В разговора бяха обменени мнения за обстановката в региона на Залива, на Балканите, мигрантската криза в Европа и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. България беше изтъкната като държава на етническата толерантност, в която всеки независимо от своята религиозна принадлежност получава шанс за развитие.

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани