Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съдът реши съдбата на сепаратистките лидери – бившият каталунски вицепремиер остава в затвора

[post-views]
Съдът реши съдбата на сепаратистките лидери – бившият каталунски вицепремиер остава в затвора

oriol junkeras

Бившият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас и още трима души, обвиняеми по делото, свързано с опита за отцепване на автономната област, остават в ареста, постанови испанският върховен съд. Междувременно в Брюксел стана ясно, че въпросът с екстрадирането на Карлес Пучдемон, ръководителят на сваленото сепаратистко правителство, ще бъде решен на 14 декември.
Наред с бившия вицепремиер, от десетимата обвиняеми по делото за независимостта на Каталуния, под стража остават бившият вътрешен министър Жоаким Форн и лидерите на две от водещите сепаратистки движения – Жорди Санчес и Жорди Куишарт. Съдът мотивира решението си с „опасност от рецидив“ и освободи останалите шестима задържани под парична гаранция от 100 хил. евро за всеки от тях.
По-късно белгийският съд отново отложи решението по делото за екстрадиция на бившия премиер Карлес Пучдемон и четирима от министрите му, които се установиха в Брюксел след като бяха обвинени в бунт, отцепничество и злоупотреба с публични финанси. Сложността на казуса е породена от обстоятелството, че фактите в издадената от Мадрид европейска заповед за арест не представляват състав на престъпление според белгийското законодателство. Липсват и гаранции, че връщането на обвиняемите в Испания няма да доведе до накърняването на техни основни човешки права.
На фона на тези събития сепаратистките настроения в Каталуния не се топят. Според социологическо проучване за нагласите в навечерието на предсрочните парламентарни избори на 21 декември сепаратистите са  само на едно депутатско място от пълното мнозинство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани