Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Ден на гнева“ в Близкия Изток – сблъсъци в Йерусалим и Западния бряг след петъчните молитви

[post-views]
„Ден на гнева“ в Близкия Изток – сблъсъци в Йерусалим и Западния бряг след петъчните молитви

0000361708-article2Градусът на напрежението в Близкия Изток продължава да се покачва след решението на американския президент Доналд Тръмп за Йерусалим. Петък беше обявен за „Ден на гнева“ в Близкия Изток. В окупирания Западен бряг, по цялото протежение на израелската граница с Ивицата Газа, както и в Стария град на Йерусалим се стигна до ожесточени сблъсъци между протестиращите палестинци и израелските сили за сигурност.
Мюсюлмани от целия свят се обявиха срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви свещения град за столица на Израел. До сблъсъци с множество ранени се стигна и във Витлеем, Рамала, Хеброн, Калкилия и Дженин.
Израел засили мерките за сигурност в Йерусалим и Ивицата Газа след масовите сблъсъци. Йерусалим се превърна в размирна зона след призива за нова „интифада“ на палестинската групировка Хамас, която получи подкрепата на ислямисткото движение Хизбула и на терористичната организация Ал-Кайда. Последната насърчи последователите си по целия свят да атакуват САЩ. На провокациите Тел Авив отговори с артилерийски и въздушни удари срещу позиции на Хамас.
Доналд Тръмп получи овации в Израел, но беше посрещнат „на нож“ в арабския свят. В Белия дом оцениха действието му като навременно и смело.

Сара Сандърс – говорител на Белия дом:

„Това, с което президентът се зае, е много смела и категорична стъпка, нещо, което членовете на американския конгрес са гласували многократно.

Ние сме толкова ангажирани с мирния процес, колкото сме били винаги и искаме да продължим да виждаме прогрес в преговорите и се надяваме, че крайната цел за всички страни е постигането на мирно споразумение. Това е нещото, което САЩ искат най-много от всичко.“

Западните съюзници на Вашингтон разкритикуваха решението, което загърби следвана с десетилетия политика на неутралитет за статута на Йерусалим. Кризата ще се отрази на цяла Европа. И докато България споделя общата позиция на Европейския съюз, други държави, като Чехия, обмислят да последват примера на САЩ.
Президентът Тръмп предизвика невиждан от години връх на израелско-палестинския конфликт. Светът с тревога следи развитието на казуса, Съветът за сигурност на ООН се събра за извънредно заседание.

Най-ново

Единична публикация

Избрани