Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пробив в преговорите за Брекзит – Лондон и Брюксел постигнаха компромис за цената на развода

[post-views]
Експерти на Острова предупреждават: Брекзит без сделка ще удари сигурността и икономиката

brexitЕС и Великобритания постигнаха исторически пробив в преговорите за Брекзит. След срещата си британския премиер Тереза Мей в Брюксел председателят на ЕК Жан Клод Юнкер обяви, че е постигнат значителен напредък, което ще позволи двете страни да започнат преговорите за бъдещите си търговски отношения.
Пробивът беше постигнат буквално в последния момент след тежка нощ на разговори.

Жан Клод Юнкер – председател на ЕК:

„ На основание на мандата, който ми даде Европейският съвет, комисията официално реши да препоръча на Европейския съвет, да гласува за започване  на новата фаза в преговорите, защото успяхме да постигне значителен напредък и по трите главни теми на развода.“

Британският премиер Тереза Мей определи споразумението, като тежко, но и в интерес на всички. Тя посочи, че правата на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания ще останат непроменени след Брекзит. Не се предвижда създаването на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия,.

Тереза Мей – премиер на Великобритания:

„Много бих искала да приветствам това, че можем да продължим напред към следващата фаза. Да говорим за търговия, сигурност и да обсъдим позитивните и амбициозните бъдещи отношения, които ще са в интерес на всички.“

Двете страни са постигнали и компромис за финансовия въпрос- или каква ще е сметката за развода. Според неофициална информация Лондон ще плати между 35 и 39 милиарда евро.
Пробивът обаче е едва началото на дългия и сложен процес по напускането на Великобритания от ЕС, защото подписването на нови търговски споразумения реално е истинската трудна част. Всяко споразумение трябва да получи одобрението както на Европейския така и на Британския парламент.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани