Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Родезийският риджбек гони лъвове и леопарди

[post-views]
Родезийският риджбек гони лъвове и леопарди

кучеИзвестен още като африканското лъвско куче, риджбекът има изключителни ловни качества и най-силната захапка от всички породи кучета. Извънредно мощни и бързи, тези кучета са способни да удържат лъв, леопард или бивол до идването на ловеца и имат неизчерпаеми запаси от енергия.
Породата произхожда от ЮАР и Зимбабве. Името произлиза от ridge (планински гребен) и back (гръб). Той е единствената регистрирана порода, произхождаща от Южна Африка. Това невероятно куче лови леопарди, биволи, антилопи и дори лъвове с такъв успех, че е известен с името Родезийско лъвско куче. Ловните му способности са невероятни, група от три кучета безстрашно напада шест лъва и с голяма ловкост ги удържа до пристигането на ловците.
Това куче от пустинята може да живее с дни без вода. Безкрайно издръжливо – студът и жегата не му правят впечатление, спокойно понася амплитуда от 40 градуса по Целзий. Крайно непретенциозен, не изисква удобства, но трябва да има къде да си излива огромната енергия и да бъде с хората, които обича. Привързва се завинаги към тях, обича безкрайно техните деца и е готово на всичко, за да ги защити.
По тази причина отглеждането им в домашни условия е трудно, а огромната привързаност, която развиват към стопаните си, си има отрицателна страна – въпреки природната им интелигентност и сдържан нрав до такава степен са резервирани към непознати, че могат да разчетат погрешно дадено действие и да нападнат потенциалния си враг с тежки последствия за него.
В Зимбабве родезийският риджбек е обявен за национално богатство.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани