Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стъпка към изграждането на обща отбрана: ЕС прие мерки за засилено военно сътрудничество

[post-views]
Стъпка към изграждането на обща отбрана: ЕС прие мерки за засилено военно сътрудничество

EU-obshta otbranaСъветът на Европейския съюз във формат външни министри прие историческо решение за установяване на Постоянно структурирано сътрудничество по въпросите на сигурността и отбраната. По време на среща в Брюксел топ-дипломатите на Съюза приеха първите конкретни мерки за засилване на военното сътрудничество по пътя към създаването на единна европейска отбрана.
Решението стана факт по-малко от месец след като почти всички държави-членки, включително България, депозираха желание да засилят военното си взаимодействие под формата на Постоянно структурирано сътрудничество по въпросите на сигурността и отбраната.
Тази първа стъпка към колективната отбрана ще позволи на всички желаещи и разполагащи с необходимите способности държави-членки да развиват заедно отбранителните си способности, да разработват съвместни проекти и да повишат оперативната готовност на общите и на собствените си въоръжени сили.

Маргаритис Схинас – говорител на Европейската комисия:

„Комисията приветства плановете, представени днес от 25 държави членки, да работят заедно по общо 17 партньорски проекта в областта на отбраната, в рамките на т.нар. Постоянно структурирано сътрудничество в сигурността и отбраната. Този договорен инструмент, който позволява на държавите-членки да се кооперират във военната сфера, беше наречен от председателя Юнкер „Спящата красавица“ на Лисабонския договор. Е, тя вече е будна.“

Чрез това партньорство държавите-членки ще повишат своята ефективност в отговор на растящите заплахи за сигурността и ще поставят основите на още по-задълбочена интеграция.
Разликата между Постоянното сътрудничество и другите форми на взаимодействие е обвързващият характер на ангажимента на държавите-членки, поет с тяхното присъединяване към инициативата. Участието в проекта е доброволно, а взетите решения са изцяло и единствено в компетенцията на включилите се държави.

Най-ново

Единична публикация

Избрани