Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Америка на първо място“ – Тръмп представи стратегията си за национална сигурност

[post-views]
Тръмп за убийството Джамал Хашоги: ЦРУ няма доказателства срещу престолонаследника

25-trump

Русия и Китай остро разкритикуваха новата американска стратегия за национална сигурност. Оповестеният по-рано от президента Доналд Тръмп документ посочва двете държави като основни противници на САЩ. Според текста те целенасочено се опитват да подкопаят интересите на страната.
Стратегията на сигурност на президента Доналд Тръмп е изградена върху платформата „Америка на първо място“.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Изправяме се срещу вражески сили – Русия и Китай, които се стремят дискредитират американското влияние, ценности и благополучие. Все пак ще се стремим да изградим стабилно партньорство с тези и други страни, но по начин, който винаги защитава нашия национален интерес.“

Като израз на новия дух на сътрудничество Тръмп посочи последните си телефонни разговори с колегата си Владимир Путин и оказаната от ЦРУ подкрепа на руското разузнаване. Той разкритикува външната политика на предшествениците си и позиционирането им спрямо останалите световни сили.

„След по-малко от година, аз съм горд да заявя, че целият свят вече чу новините и видя признаците – Америка се връща и се връща силна.“

Американският президент очерта и стълбовете на стратегията си – вътрешна сигурност, увеличаване на благосъстоянието и постигане на мир чрез укрепване на американското влияние на световната сцена.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди, цитирам, империалистическия характер  на новата стратегия и стремежа на Вашингтон към „еднополюсен свят“. Той допълни, че Москва няма да позволи да бъде третирана като заплаха за сигурността. Китайското външно министерство призова САЩ да се откажат от този начин на мислене, присъщ по-скоро на Студената война и допълни, че Пекин винаги е поддържал развитието и международния ред.

Най-ново

Единична публикация

Избрани