Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН удари дипломатически шамар на САЩ

[post-views]
Русия обвинява САЩ, че не издават визи и ограничават движението на руските дипломати в ООН

oonМеждународната общност удари тежък дипломатически  шамар на САЩ. Генералната асамблея на ООН прие резолюция, с която призовава Вашингтон да оттегли признаването на Йерусалим за столица на Израел.
Резолюцията беше подкрепена с голямо мнозинство от 128 държави, сред които повече европейски страни, като Франция, Великобритания и Германия включително и България. 35 държави се въздържаха, девет се обявиха против.
Приетият текст няма обвързваш характер и след гласуването американския посланик в ООН – Ники Хейли заяви:

 „САЩ ще запомнят този ден, в която бяха подложени на атаката в генералната асамблея, затова, че просто упражниха правото си на суверенна държава. Това ще го помним, когато отново дойде момента, в който ще поиска да направим най-големия принос за ООН.“

Хейли допълни, че нищо не може да промени решението на президента Доналд Тръмп да премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим. Малко преди гласуването американският държавен глава дори заплаши да спре финансовата помощ за онези страни, които подкрепят резолюцията. Редица близки съюзници на САЩ изразиха опасения, че с действията си Вашингтон обрича близкоизточния мирен процес, защото статута на Йерусалим е в самото сърце на палестинско-израелския конфликт.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани