Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Каталуния избира парламент

[post-views]
Каталуния избира парламент

cheloЖителите на Каталуния гласуваха на предсрочни избори за регионален парламент, свикани от испанския премиер Мариано Рахой след размирния референдум за независимост. Право на глас имат 5,5 млн. души, съобщи АФП. Очакванията бяха за много висока активност, според някои източници 80 процента. Регионалният парламент е 135-местен. Резултатът от регионалните избори ще се окаже от ключово значение за бъдещето на цяла Испания – вотът ще бъде фактически вот на доверие към движението за независимост на Каталуния. Очаква се избирателната активност да бъде рекордно висока.

Бившият каталунски президент Карлес Пучдемон водеше кампанията си от изгнание в Брюксел. Социологическите проучвания показват, че нито една от шестте партии в каталунския парламент няма да успеят да съберат пълно мнозинство. Най-вероятният сценарий е сепаратистите да получат най-висок брой гласове, като си осигурят подкрепата на местното подразделение на крайно лявата партия „Подемос”. „Подемос” подкрепя единството на Испания, но смята, че местните жители имат право да решават бъдещето си чрез референдум по правилата на Мадрид. Експерти очакват избори без ясен резултат и след това няколко седмици с опити за формиране на кабинет.
До вота се стигна след месеци бурни събития – референдум за самоопределение на областта, обявен от Мадрид за незаконен, и последвало едностранно обявяване на независимост. Това принуди Мадрид да задейства чл. 155-и от Конституцията на страната, временно да замрази автономията на Каталуния и да свика извънредни избори.
Най-новите допитвания показват, че каталунците са все така разделени поравно между сепаратистите и привържениците на единството на Испания, чийто най-върл поддръжник – партия „Сиудаданос” („Гражданите“), се изкачи мълниеносно в сондажите.
Заключителните прояви от кампанията обаче показаха дълбоките разногласия между двата лагера, които ще затруднят още повече съставянето на коалиционно правителство. Законът предвижда свикването на нови избори да края на май, ако сегашните не излъчат правителство.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани